„Biodiversitatea si Natura in arii naturale protejate” 21-22 Mai 2015
Managementul Conservativ al Habitatelor 4070* si 9260, in ROSCI 0129 Nordul Gorjului de Vest, judetul Gorj Agentiei pentru Protectia Mediului Gorj – beneficiar coordonator in Proiectul Conservativ al Habitatelor 4070* si 9260 in ROSCI 0129 Nordul Gorjului de Vest, judetul Gorj, in zilele de 21 si 22 mai 2015 a organizat actiuni si evenimente dedicate sarbatoririi „Zilei Biodiversitatii” si „Zilei Europene a Parcurilor Nationale”, precum si Workshopul „Biodiversitatea & Natura in arii naturale protejate”,activitati implementate in cadrul campaniei de comunicare si diseminare a rezultatelor obtinute in proiectul LIFE+ 11NAT/RO/825, proiect finantat prin Programul LIFE+ Natura & Biodiversitate al Comisiei Europene.
Evenimentul a fost organizat impreuna cu partenerul Administratia SCI-ului NATURA 2000 Nordul Gorjului de Vest prin Camera de Comert si Industrie Romano- Japoneza.
Managementul Conservativ al Habitatelor 4070* si 9260 in ROSCI 0129 Nordul Gorjului de Vest, judetul Gorj reprezinta un proiect cu finantare europeana, de interes local si national, promovand bune practici în domeniul protectiei mediului.
Obiectivele principale ale proiectului si in special – refacerea padurilor de castani din Habitatul 9260 – Castanea sativa ce inconjoara localitatea Tismana, cat si refacerea Habitatului prioritar 4070* Tufarisuri cu Pinus mugo si Rhododendrom myrtifolium amplasament situat in Masivul Muntelui Oslea, A.P.M. Gorj actioneaza in parteneriat cu Administratia SCI-ului Nordul Gorjului de Vest prin Camera de Comert si Industrie Romano- Japoneza, dar si cu Institutul de Cercetari si Amenajari Silvice (INCDS) din Brasov.
Alaturi de reabilitarea si stabilirea masurilor de conservare pentru habitatele 9260 – Castanea sativa si 4070* – Pinus mugo si Rhododendron myrtifolium, printre obiective se situeaza si reducerea impactului negativ al turismului asupra zonelor restaurate, in principal prin crearea infrastructurilor de mici dimensiuni pentru vizitatori, in scopul controlului ecosistemului.
Comunicarea directa cu publicul larg este necesara in principal din perspectiva transmiterii catre acesta a actiunilor si rezultatelor obtinute in cadrul acestor tipuri de proiecte, menite sa contribuie la informarea si constientizarea grupurilor tinta asupra protectiei si conservarii biodiversitatii, a capitalului natural specific fiecarei zone, a asigurarii unui management adecvat si implementind totodata principiul “ dezvoltarii durabile”, ceea ce corespunde cerintelor europene si mondiale.
Este important sa se adopte atat masuri pentru stabilirea unor programe educaţionale in scopul conservarii si utilizarii durabile a resurselor biodiversitatii, cat si masuri de promovare si diseminare a importantei acestora. Cresterea constientizarii publicului privind conservarea naturii este parte importanta a principiului de dezvoltare durabila.
Implementarea actiunilor din proiect, informarea, constientizarea si responsabilizarea trebuie sa se faca tuturor factorilor interesati: de la autoritati publice locale, judetene si centrale , pana la publicul larg – localnici, turisti si in special tinerei generatii.
Actiunile din zilele de 21 si 22 mai 2015 s-au derulat sub sloganul de baza din proiect: „Schimba-ti atitudinea, ocroteste natura!” cu transmiterea acestui mesaj ca un laitmotiv pe toate materialele vizuale si de promovare realizate, prezentate participantilor.
Download raport integral.
Lasati un comentariu