Blog

Castanul

31 mai 2013  |   Noutati  

Castanul este o specie mediteraneeana, raspandita in Europa incepand din Spania pana in Peninsula Balcanica, de unde trece in Asia Mica si Caucaz inclusiv Japonia si  partile sud-estice ale SUA. In Africa prezinta un areal mai restrans, pe coasta de nord- vest, in Maroc, Algeria, Tunisia. Sunt arbori iubitori de caldura, de climat dulce.

Castanul  comestibil, castanul bun, este un arbore cu inaltimi mari si tulpini cu grosimi remarcabile . Este un arbore deosebit de longeviv. In Europa de Vest se gasesc mai multe exemplare de 500-600 de ani si poate ajunge chiar la 1000 de ani. Lemnul este de calitate superioara comparabil cu cel de gorun sau stejar, cu intrebuintari multiple.

Castanul comestibil fiind o specie foarte rara in Romania este protejata prin lege. Castanul  prezinta o dubla importanta ca producator de lemn si de fructe.

Lemnul de o calitate superioara se foloseste in industria mobilei de lux, la confectionarea parchetului, iar din scoarta si frunze se extrage tanin utilizat in industria pielaritului, pentru vopsitorie, etc.

Fructele castanului suntdeosebit de apreciate pentru utilizarile lor multiple. Florile prezinta interes pentru productia de miere, iar frunzele au proprietati medicinal.

Castanul creste in mod natural sub forma de palcuri sau chiar in masiv numai in doua zone din tara: depresiunea subcarpatica a Olteniei (Tismana, Gureni, Hobita, Polovragi, Horezu) si in zona Maramuresului (Baia Mare, Baia Sprie, Tautii de Sus), zone strans legate de influenta mediteraneana; Cultura castanului a fost extinsa si in alte localitati din Transilvania si Oltenia.

In apropierea manastirii, la Topesti, pe dealul Eroni si pe dealul Pocruia,  se afla cea mai mare rezervatie de castani comestibili din tara ce se intinde pe o suprafata de 30,4 hectare.

Se afla arborete cu castan si in dealul Pocruia, dealul Ciunca , dealul Certeze , Fruntea Lacului-Vartoape, Gureni. Castanul a rezistat numai  in zone formate din roci calcaroase si favorizat de climatul submediteraneean. Alaturi de castan in aceasta ambianta climatica vegeteaza foarte bine alunul turcesc, scrumpia, iedera si liliacul salbatic. Pentru localitatea Tismana castanele constituie un produs traditional.