Blog

FESTIVALUL CASTANULUI 16-17 Octombrie 2014

10 noiembrie 2014  |   Evenimente in cadrul proiectului,Noutati  

Managementul Conservativ al Habitatelor 4070* si 9260, in ROSCI 0129 Nordul Gorjului de Vest, judetul Gorj

Aflat la a 2-a editie, Festivalul Castanului de la Tismana s-a desfasurat in zilele de 16-17 octombrie 2014 sub organizarea Agentiei pentru Protectia Mediului Gorj si cu sprijinul Primariei localitatii Tismana, ca eveniment anual principal din cadrul campaniei de comunicare si diseminare a rezultatelor obtinute, campanie derulata pe parcursul implementarii proiectului Managementul Conservativ al Habitatelor 4070* si 9260, in ROSCI 0129 Nordul Gorjului de Vest, judetul Gorj, proiect finanţat prin Programul LIFE+ al Comisiei Europene.

Managementul Conservativ al Habitatelor 4070* si 9260, in ROSCI 0129 Nordul Gorjului de Vest, judetul Gorj reprezinta un proiect cu finantare europeana, de interes nu numai local, demonstrativ la nivel comunitar, promovand bune practici intr-un mod coerent si fezabil în domeniul protectiei mediului.

In vederea atingerii unui obiectiv principal din proiect, respectiv refacerea padurilor multiseculare de castani din imprejurimile localitatii Tismana, APM Gorj ca beneficiar coordonator de proiect actioneaza in parteneriat atat cu Administratia SCI-ului Nordul Gorjului de Vest prin Camera de Comert si Industrie Romano-Japoneza cat si cu o institutie cu experienta recunoscuta in domeniu, respectiv Institutul de Cercetari si Amenajari Silvice (ICAS).

Experienta ICAS cu multiple rezultate pozitive obtinute in refacerea padurilor de castani din zona Baia Mare a permis initierea acestui proiect in zona Nordul Gorjului de Vest si parteneriatul celor trei ce se arata a fi unul de succes pana in aceasta etapa de implementare a proiectului.

Tismana reprezinta o zona specifica propice padurilor de castani ce o inconjoara, insa imbolnavirea acestora in proportie de aproape 80% de catre cancerul scoartei a impus ca urgenta salvatoare interventia prin intermediul acestui proiect finantat din fonduri europene.

Dincolo de reabilitarea si stabilirea masurilor de conservare pentru habitatele mentionate: 9260 – Castanea sativa si 4070* – Pinus mugo si Rhododendron myrtifolium, printre obiective se situeaza si reducerea impactului negativ al turismului asupra zonelor restaurate, inclusiv crearea infrastructurilor de mici dimensiuni pentru vizitatori in scopul controlului ecosistemului.

In contextul in care preocuparea pentru mediu este o prioritate importanta a cetatenilor Uniunii Europene, se tine cont ca este mai mult decat necesara si oportuna comunicarea directa cu publicul larg, transmiterea catre acestia a actiunilor si rezultatelor obtinute in cadrul acestor proiecte.

Si pentru ca restrangerea biodiversitatii este cauzata si de lipsa cunostintelor si informarii cetatenilor despre diversitatea biologica si importanta ei pentru viitorul societatii umane, este mai mult decat necesar sa se adopte atat masuri pentru stabilirea unor programe educationale in scopul conservarii si utilizarii durabile a biodiversitatii biologice si ecologice, cat si masuri de promovare si diseminare a importantei acestora.

Tismana este asadar, dincolo de centrul in jurul caruia orbiteaza implementarea acestui proiect prin refacerea habitatului de castan comestibil – si zona principala din care trebuie sa porneasca transmiterea rezultatelor proiectului, informarea, constientizarea si responsabilizarea tuturor factorilor interesati: de la autoritati pana la publicul larg (localnici si turisti).

Cresterea constientizarii publicului privind conservarea naturii este parte importanta a conceptului de dezvoltare durabila.

Festivalul Castanului de la Tismana – editia a 2-a – a debutat cu o serie de manifestari in centrul orasului, in piata publica din fata sediului Primariei si a grupului scolar industrial din localitate, unde micul parc a fost inundat de invitati si localnici interesati de eveniment.

Download raport integral.