Blog

ICAS tratamente castan iulie 2016

7 iulie 2016  |   Noutati  

In perioada 28 si 30 iunie 2016 , echipa UIP a beneficiarului coordonator A.P.M. Gorj, impreuna cu partenerul asociat ICAS (INCDS) Brasov ne-am deplasat in zona de refacere habitat  9260 Castanea Sativa zona Tismana in vederea continuarii tratamentelor biologice a cancerului de scoarta la habitatul de castan, verificarea rezultatelor in zonele in care in anul 2015 s-au efectuat tratamente biologice in cadrul activitatii C2 precum si stadiul prinderii puietilor de castan in cadrul activitatii C3 tot in zona Tismana.

Vremea de asemenea nefavorabila, cu temperaturi variabile intre 20 si 32 grade, cu ploi (furtuna) izolate cu cantitati de precipitatii mari si foarte mari, peste media multianuala si anumite zone cu grindina a facut ca deplasarea in zone sa se faca greoi fara autoturisme (drumurile forestiere greu accesibile ) , vegetatie forestiera foarte abundenta.

Rezultatele partiale pentru tratamentele din anul 2015 sunt reale, vindecarea cancerului de scoarta usor de observat prin cicatrizarea ranilor provocate de ciuperca Criphonectrica parasitica.

Continuarea tratamentelor in anii urmatori 2016, 2017 si chiar 2018 este obligatorie pentru realizarea refacerii habitatului 9260 – Castanea sativa, precum si atingerea indicatorilor propusi in cererea de finantare la Comisia Europeana.

In ceea ce priveste % de prindere al puietilor de castan , conform ultimelor observatii este variabil in raport cu zona plantata avand influete serioase ale temperaturilor excesive la sol inregistrate in vara anului 2015 ( 60 -70 grade) conform datelor meteo obtinute de la Statiile meteo din zona, precum si variatiile meteorologice deosebite: canicula – seceta – etc.


Comentariile sunt inchise.