Monitorizare Comisia Europeana 10-12 octombrie 2016
Ca in fiecare an proiectul Life 11NAT/RO/825 este monitorizat de catre monitorii numiti de catre comisia Europeana, iar in acest an ne-am bucurat de prezenta monitorilor europeni : d-na Murielle – monitor tehnic si Brunhilde – Monitor financiar.
La vizita de monitorizare au fost invitati si au si participat partenerii asociati , in speta : INCDS Brasov si CCIRJ administratorul SCI-ului Nordul Gorjului de vest, alaturi de ei au participat firma de consultanta – 3C R Total Consult SRL , expertul de monitorizare – Cornel Meilescu precum si operatorii economici ce reabiliteaza cele doua habitate : castan si jneapan.
Au fost prezente si echipele de implementare atat ale Beneficiarului coordonator cat si ale partenerilor asociati.
In prima zi de lucru managerul de proiect a pregatit o vizita in teren in Masivul Oslea unde a fost reabilitat habitatul 4070* – Pinus mugo & Rhododendron Myrtifolium , unde deja s-au plantat cele 10 ha propuse spre reabilitare.
Vremea a fost extrem de rece cu temperaturi ff.scazute , ploaie si vant, ceea ce a ingreunat foarte mult urcarea care si asa este anevoioasa, insa, cu o pregatire severa cu mijloace de teren adecvate, toti participantii au ajuns la locul unde a fost reabilitat habitatul cu cca. 30.000 puieti de jneapan.
Ceata a contribuit la o vizibilitate redusa, insa, suficient pentru a vedea eforturile ff. mari cat si rezultatele. D-nele monitoare au apreciat munca depusa , au fost informate tehnic de catre partenerul asociat d-l dr. Chira Danut cercetator INCDS Brasov.
A urmat deplasarea prin orasul Uricani , catre municipiul Tg-Jiu resedinta Beneficiarului coordonator, singura posibilitate de acces in aceasta zona a Masivului Oslea fiind prin ocolire pe Valea Jiului, apoi pe valea Jiului de Vest si urcarea la cota de cca. 1945m pe jos, sau cand timpul permite cu auto pe drumuri forestiere.
A urmat intilnirea de la sediul APM Gorj, beneficiar coordonator, unde a fost deschisa intilnirea de catre Managerul de proiect ing.jr. Elisabeta JUVELOIU, care a si prezentat proiectul Life+11NAT/RO/825, obiective, rezultate precum si stadiul implementarii activitatilor.
Au fost facute o serie de recomandari de catre cele doua monitoare de la CE , au fost facute chiar clarificari la anumite intrebari, cea mai importanta recomandare fiind solicitarea de prelungire a proiectului cu inca 18 luni, motivata fiind solicitarea de nevoia reabilitarii habitatului de castan, deoarece contractul cu acesta a fost semnat cu o intirziere de cca. 2 ani, partenerul asociat INCDS Brasov nu a avut posibilitatea asigurarii co finantarii, astfel incat APM Gorj a preluat acesta activitate, procedura de preluare fiind de lunga durata, incat incheierea Contractului a fost realizata abea in decembrie 2014.
Au fost facute verificari atat tehnice cat si financiare.
A doua zi, a avut loc o noua deplasare in teren, in zona de reabilitare a habitatului 9260 – Castanea sativa , Tismana.
Sub o ploaie torentiala si rece de toamna vizita a fost realizata ca urmare a seriozitatii si implicarii deosebite a celor doua monitoare ale CE impreuna cu echipele UIP din proiect.
A fost vizitat punctul de informare si campare din zona Motel Tismana, unde s-a facut recomandarea de a intensifica actiunile de informare/constientizare a programului Life si a proiectului, pregatirea unui registru pentru sugestii pus la dispozitia turistilor.
S-a vizitat de asemenea la Motelul Tismana si Sala de Conferinta a acestuia unde erau preagatiri ff.mari pentru evenimentul grandios ce a urmat in perioada 13-14-15 octombrie si anume „Workshopul Festivalul Castanului 2016 ce a gazduit si Gala ariilor protejate 2016 in colaborare cu Propark Brasov”.
A continuat monitorizarea cu vizitarea pepinierei de puieti castan in Tismana, unde d-l dr. Ing. Chira Danut a daruit toate informatiile tehnice necesare, apoi pe acelas fond de ploaie s-a continuat verificarea in teren a unor suprafete de padura cu castan unde timp de 4 ani s-au facut tratamente biologice, rezultate vizibile la arborii tineri care redau speranta reabilitarii habitatului 9260- Castanea sativa.
Concluzii:
Raportul CE privind aceasta vizita a fost unul foarte bun, chiar cu felicitari, ceea ce a confirmat eforturile depuse si rezultatele partiale obtinute.
Manager Proiect Life 11NAT/RO/825
Ing.jr. Elisabeta JUVELOIU
Lasati un comentariu