Networking – Parcul Național d”Abruzzo Lazio e Molise , Pescasseroli, Italia
Din cadrul echipei UIP numita pentru implementarea proiectului „ Managementul conservativ al habitatelor 4070* si 9260 ROSCI 0129 Nordul Gorjului de Vest, judetul Gorj” managerul de proiect, impreuna cu echipa tehnica formata din coordonatorul tehnic, expertul biodiversitate 1 si 2 si expertul comunicare din cadrul APM Gorj, au participat in cadrul actiunii F4 Networking la realizarea de reţele cu alte proiecte Life din UE prin asigurarea unui schimb de informații/experienţă in restaurarea, conservarea unor habitate din Reteaua Natura 2000 şi pentru a încuraja replicarea acestora în contexte similare în cadrul proiectelor LIFE+, la o vizita in Parcul National d”Abruzzo, Italia.
- Prezentare obiective propuse:
În perioada 22-31 octombrie 2016, echipa UIP a proiectului Life 11NAT/RO/825 a efectuat o deplasare în Parcul Național d”Abruzzo Lazio e Molise, din localitatea Pescasseroli, Italia
Obiectivele acestei deplasări au fost:
– Prezentarea proiectelor Life implementate – obiective si rezultate;
– Prezentarea generala a Parcului National d’ Abruzzo Lazio e Molise;
– Vizita in teren – zone cu specii si habitate comunitare ;
– actiuni de informare/constientizare in scoli ;
– relationarea cu autoritatile locale;
– reconstructia ecologica a habitatelor deteriorate;
– autorizarea obiectivelor cu impact asupra biodiversitatii in cadrul parcului.
- Ativităţi desfăşurate
În cadrul întîlnirilor din perioada 24-29 octombrie 2016, delegatia a desfăşurat următoarele activităţi:
- S-a realizat prezentarea proiectului implementat de APM Gorj ” LIFE+ “Managementul conservativ al habitatelor 4070* şi 9260 din RO SCI 0129 Nordul Gorjului de Vest, judetul Gorj”- LIFE 11/NAT/RO/825 prin prezentarea obiectivelor proiectului, situl Natura 2000 in care se implementează proiectul şi stadiul actiunilor concrete de conservare si perioada de implementare, la sediul Parcul Național d”Abruzzo Lazio e Molise din localitatea Pescasseroli, Italia.
- S-a vizitat sediul parcului unde a fost prezentată intreaga echipa tehnica împreună cu directorul Parcul Național d”Abruzzo Lazio e Molise si cei 2 Presedinti ai acestuia.
- Impreună cu responsabilul delegat de parc a fost stabilit un program de vizitare( agenda) al parcului si al tuturor punctelor de informare de pe teritoriul parcului, respectiv :
Ziua 1 = Intilnirea la centrul Parcului Național d”Abruzzo Lazio e Molise, cu prezentarea generala a parcului si a principalelor activitati desfasurate de catre administratia acestuia, in contextul legislatiei nationale si a celei comunitare. Vizitarea localitatii Pescaseroli .
Ziua a 2-a = Deplasare la Camosciara, tinerii din teritoriu pun in valoare strategii pentru exploatarea prietenoasa a mediului prin diferite activitati turistice . Dezvoltarea locala prin care traditiile unei regiuni pot fi transformate in activitati turistice si posibilitatea pastrarii si dezvoltarii transhumantei si conservarea istorica si arheologica a regiunii.
Ziua a 3-a = Deplasare la Villetta Barrea unde s-a vizitat Atelierul de insecte cu scolile locale – O ora privind Natura in mijlocul NATURII . S-a vizitat de asemenea „Muzeul lupului” si parcul faunistic, dupa amiaza s-au prezentat activitati in cadrul „intreprinderii appicole Fee des fleures”.
Ziua a 4-a = O zi in care s-au vizitat habitatele forestiere specifice regiunii, monitorizarea acestora, activitati permise/interzise, habitate comunitare : Pinus mugo si Castanea sativa. S-au schimbat experientele reciproce, actiunile intreprinse de fiecare dintre echipe , specificitatea naturala versus legislatia nationala si europeana.
Ziua a 5-a = Deplasare in Elise Cedrone – Val Canneto Gurades , in care a fost prezentata modalitatea in care cultura si traditia unei zone agricole poate fii transformata in activitate turistica si posibilitati de dezvoltare.
Intilnire finala cu Directorul Parcului Național d”Abruzzo Lazio e Molise, schimb de materiale informative specifice fiecarui participant, multumiri privind modul de organizare si prezentare a obiectivelor propuse.
Concluzii:
Experienta acumulata in cadrul acestei deplasari a avut doua sensuri –
- Posibilitatea diseminarii obiectivelor/rezultatelor/actiuni in derulare in cadrul Proiectului Life 11NAT/RO/825, precum si informatiile transmise pentru biodiversitatea Romaniei si a Sitului NATURA 2000 Nordul Gorjului de Vest,
- Schimbul de experienta cu primul Parc National creat in Italia, ne da speranta ca si in Romania tinind cont de valoarea biodiversitatii nationale , vom aplica masuri de conservare a speciilor de flora si fauuna salbatica in asa fel incat sa preintimpinam disparitia habitatelor prin activitati antropice, caci, reintroducerea necesita costuri materiale si umane uriase.
Lasati un comentariu