Blog

Networking – Parcul Național d”Abruzzo Lazio e Molise , Pescasseroli, Italia

17 februarie 2017  |   Noutati  

Din cadrul echipei UIP  numita pentru implementarea proiectului „ Managementul conservativ al habitatelor 4070* si 9260 ROSCI 0129  Nordul Gorjului de Vest, judetul Gorj”   managerul de proiect, impreuna cu echipa tehnica formata din coordonatorul tehnic, expertul  biodiversitate 1 si 2 si expertul comunicare din cadrul APM Gorj, au participat in cadrul actiunii F4 Networking la realizarea de reţele cu alte proiecte Life din UE prin asigurarea unui  schimb de informații/experienţă in restaurarea, conservarea unor habitate din Reteaua Natura 2000 şi pentru a încuraja replicarea acestora în contexte similare în cadrul  proiectelor LIFE+, la o vizita in Parcul National d”Abruzzo, Italia.

  1. Prezentare obiective propuse:

În perioada 22-31 octombrie 2016, echipa UIP a proiectului Life 11NAT/RO/825 a efectuat o deplasare în Parcul Național d”Abruzzo Lazio e Molise, din localitatea Pescasseroli, Italia

Obiectivele acestei deplasări au fost:

– Prezentarea proiectelor Life implementate – obiective si rezultate;

– Prezentarea generala a Parcului National d’ Abruzzo Lazio e Molise;

– Vizita in teren – zone cu specii si habitate comunitare ;

– actiuni de informare/constientizare in scoli ;

– relationarea cu autoritatile locale;

– reconstructia ecologica a habitatelor deteriorate;

– autorizarea obiectivelor cu impact asupra biodiversitatii in cadrul parcului.

 

  1. Ativităţi desfăşurate

În cadrul întîlnirilor din perioada 24-29 octombrie 2016, delegatia a desfăşurat următoarele activităţi:

  • S-a realizat prezentarea proiectului implementat de APM Gorj   ” LIFE+ “Managementul conservativ al habitatelor  4070* şi 9260 din RO SCI 0129 Nordul Gorjului de Vest, judetul Gorj”- LIFE 11/NAT/RO/825 prin prezentarea obiectivelor proiectului, situl Natura 2000 in care se implementează proiectul şi stadiul actiunilor concrete de conservare si perioada de implementare, la sediul Parcul Național d”Abruzzo Lazio e Molise din localitatea Pescasseroli, Italia.
  • S-a vizitat sediul parcului unde a fost prezentată intreaga echipa tehnica împreună cu directorul Parcul Național d”Abruzzo Lazio e Molise si cei 2 Presedinti ai acestuia.
  • Impreună cu responsabilul delegat de parc a fost stabilit un program de vizitare( agenda) al parcului si al tuturor punctelor de informare de pe teritoriul parcului, respectiv :

Ziua 1 = Intilnirea la centrul Parcului Național d”Abruzzo Lazio e Molise, cu prezentarea generala a parcului si a principalelor activitati desfasurate de catre administratia acestuia, in contextul legislatiei nationale si a celei comunitare. Vizitarea localitatii Pescaseroli .

Ziua a 2-a = Deplasare la Camosciara, tinerii din teritoriu pun in valoare strategii pentru exploatarea prietenoasa a mediului prin diferite activitati turistice . Dezvoltarea locala prin care traditiile unei regiuni pot fi transformate in activitati turistice si posibilitatea pastrarii si dezvoltarii transhumantei si conservarea istorica si arheologica a regiunii.

Ziua a 3-a = Deplasare la Villetta Barrea unde s-a vizitat Atelierul de insecte cu scolile locale – O ora privind Natura in mijlocul NATURII . S-a vizitat de asemenea „Muzeul lupului” si parcul faunistic, dupa amiaza s-au prezentat activitati in cadrul „intreprinderii appicole Fee des fleures”.

Ziua a 4-a = O zi in care s-au vizitat habitatele forestiere specifice regiunii, monitorizarea acestora, activitati permise/interzise, habitate comunitare : Pinus mugo si Castanea sativa. S-au schimbat experientele reciproce, actiunile intreprinse de fiecare dintre echipe , specificitatea naturala versus legislatia nationala si europeana.

Ziua a 5-a = Deplasare in Elise Cedrone – Val Canneto Gurades , in care a fost prezentata modalitatea in care cultura si traditia unei zone agricole poate fii transformata in activitate turistica si posibilitati de dezvoltare.

Intilnire finala cu Directorul Parcului Național d”Abruzzo Lazio e Molise, schimb de materiale informative specifice fiecarui participant, multumiri privind modul de organizare si prezentare a obiectivelor propuse.

Concluzii:

Experienta acumulata in cadrul acestei deplasari a avut doua sensuri –

  1. Posibilitatea diseminarii obiectivelor/rezultatelor/actiuni in derulare in cadrul Proiectului Life 11NAT/RO/825, precum si informatiile transmise pentru biodiversitatea Romaniei si a Sitului NATURA 2000 Nordul Gorjului de Vest,
  2. Schimbul de experienta cu primul Parc National creat in Italia, ne da speranta ca si in Romania tinind cont de valoarea biodiversitatii nationale , vom aplica masuri de conservare a speciilor de flora si fauuna salbatica in asa fel incat sa preintimpinam disparitia habitatelor prin activitati antropice, caci, reintroducerea necesita costuri materiale si umane uriase.