Blog

Plantare jneapan 2015

9 octombrie 2015  |   Noutati  

Incepind cu 5 septembrie 2015, echipa UIP a beneficiarului coordonator A.P.M. Gorj, impreuna cu subcontractantul O.S. Brincusi ne-am deplasat in zona de refacere habitat 4070* Pinus mugo& Rhododendron myrtifolium in vederea inceperii actiunii de plantat puieti de jneapan in amplasamentul din Muntele Oslea.

Puietii de jneapan in pungi de folie cu material nutritiv au fost incarcati in lazi inca din seara zilei de 4 septembrie 2015 si transportati cu mijloacele auto incepind cu ora 4,00 dimineata, deoarece traseul de urcare este prin Defileul Jiului, zona cu restrictii zilnice de circulatie, drumul aferent este in reabilitare.

Traseul urmat fiind greoi ca si distanta: Pepiniera Geamanu – Pestisani la o altitudine de 960m – Tg-Jiu – Petrosani – Uricani – Jiul de Vest – Muntele Oslea.
Vremea de asemenea nefavorabila, cu temperaturi variabile intre 3 si maxim 10 grade, cu ploi izolate a facut ca transportul puietilor din drumul forestier catre cresta Oslea sa fie ff.greu cu taf-uri cablate, iar muncitorii sa parcurga traseul impreuna cu specialistii pe jos.

In zona O.S. Brincusi a realizat deja drumul de acces auto, drum necesar transportului materialului saditor (puieti de jneapan in pungi de polietilena cu material nutritiv), pina la altitudinea de cca. 1500 m, urmind urcarea pe jos pina la altitudinea de 1760 m de plantat, cat si materialele necesare imprejmuirii plantatiei.

Este deja finalizata activitatea de sapare a celor 30.000 de vetre pentru plantarea puietilor de jnepan ce s-a realizează in cadrul activitati C1- Refacerea habitatului 4070* Tufarisuri cu Pinus mugo si Rhododendron myrtifolium

Ajunsi la cota de plantat 1760 m, muncitorii impreuna cu specialistii am inceput plantarea primilor puieti de jneapan. Vetrele pregatite fiind conforme cu cerintele silvice, umiditate suficienta, ceea ce a creat conditii optime de plantat. Singurul ijmpediment fiind frigul si ploile de scurta durata care apar peste zi.

Se continua activitatea pina la finalizarea plantarii a 30.000 puieti de jneapan.