Raport de eveniment „Caravana aniversara a 25 de ani Program Life “ 15-19 Mai 2017 in cadrul proiectului LIFE11 NAT/RO/825 NORTHWESTGORJ – Managementul Conservativ al Habitatelor 4070* si 9260, in ROSCI 0129 Nordul Gorjului de Vest, judetul Gorj
Agentiei pentru Protectia Mediului Gorj – beneficiar coordonator in Proiectul “Managementul Conservativ al Habitatelor 4070* si 9260 in ROSCI 0129 Nordul Gorjului de Vest, judetul Gorj”, in perioada 15 – 19 Mai 2017 a organizat actiuni si evenimente dedicate “ Celebrarii a 25 de ani a Programului Life si Directiva habitate /Reteua Natura 2000 prin proiectul Life 11NAT/RO/825 , si aniversarea “Zilei Europene a Parcurilor Nationale” evenimente numite generic “Caravana Aniversara a 25 de ani Program Life” .
Agenda evenimentelor enumerate fiind urmatoarea:
- 15 Mai 2017 – Localitatea Novaci – “Casa de cultura” actiuni dedicate celebrarii a 25 de ani Program LIFE : poezii, expozitii desene, parada costumelor populare, obiceiuri traditionale si concursul _ Motto-uri dedicate Naturii;
- 16 Mai 2017 – Municipiul Tg-Jiu – Colegiul economic Virgil Madgearu – Concurs interliceeal – Managementul si conservarea biodiversitatii in Romania;
- 17 Mai 2017 – localitatea Tismana – Regiunea habitatului de castan , amfitetrul in aer liber – Punct de informare si campare Tismana – Program artistic , concurs Motto-uri dedicate Naturii. Vizita teren Tismana – plantatii castan si tratamente biologice. Prezentare progrese Proiect Life 11 NAT/RO/825;
- 18 Mai 2017 – Pades “Amfitetrul in aer” 2017, – Spectacol in aer liber parada portului popular gorjean, concurs desene , finala concursului judetean Motto-uri dedicate Naturii, festivitate de premiere;
- Predarea stafetei “Caravana aniversara a 25 de ani Program Life”, catre regiunea de Vest Banatul;
- 19 Mai 2017 – Vizita teren Tismana.
“Managementul Conservativ al Habitatelor 4070* si 9260 in ROSCI 0129 Nordul Gorjului de Vest, judetul Gorj” reprezinta un proiect cu finantare europeana, de interes local si national, promovand bune practici în domeniul biodiversitatii .
Obiectivele principale ale proiectului : refacerea padurilor de castani din Habitatul 9260 – Castanea sativa ce inconjoara localitatea Tismana, cat si refacerea Habitatului prioritar 4070* Tufarisuri cu Pinus mugo si Rhododendrom myrtifolium amplasament situat in Masivul Muntelui Oslea, A.P.M. Gorj actioneaza in parteneriat cu Administratia SCI-ului Nordul Gorjului de Vest prin Camera de Comert si Industrie Romano- Japoneza, dar si cu Institutul de Cercetari si Amenajari Silvice (INCDS-MD) din Brasov.
Alaturi de reabilitarea si stabilirea masurilor de conservare pentru habitatele 9260 – Castanea sativa si 4070* – Pinus mugo si Rhododendron myrtifolium, printre obiective se situeaza si reducerea impactului negativ al turismului asupra zonelor restaurate, in principal prin crearea infrastructurilor de mici dimensiuni pentru vizitatori, in scopul controlului ecosistemului.
Comunicarea directa cu publicul larg este necesara in principal din perspectiva transmiterii catre acesta a actiunilor si rezultatelor obtinute in cadrul acestor tipuri de proiecte, menite sa contribuie la informarea si constientizarea grupurilor tinta asupra protectiei si conservarii biodiversitatii, a capitalului natural specific fiecarei zone, a asigurarii unui management adecvat si implementind totodata principiul “ dezvoltarii durabile”, ceea ce corespunde cerintelor europene si mondiale.
Este important sa se adopte atat masuri pentru stabilirea unor programe educaţionale in scopul conservarii si utilizarii durabile a resurselor biodiversitatii, cat si masuri de promovare si diseminare a importantei acestora. Cresterea constientizarii publicului privind conservarea naturii este parte importanta a principiului de dezvoltare durabila.
Implementarea actiunilor din proiect, informarea, constientizarea si responsabilizarea trebuie sa se faca tuturor factorilor interesati: de la autoritati publice locale, judetene si centrale , pana la publicul larg – localnici, turisti si in special tinerei generatii.
Actiunile ce s-au desfasurat in perioada 15 – 19 Mai 2017 s-au derulat sub sloganul de baza din proiect: „ Schimba-ti atitudinea, ocroteste natura!” cu transmiterea acestui mesaj ca un laitmotiv pe toate materialele vizuale si de promovare realizate, prezentate participantilor, mesaj ce a intentionat sa comunice i sa transmita celor prezenti necesitatea unor masuri si a unui comportament absolut real de protectie si conservare a capitalului natural din zona si nu numai, biodiversitatea mondiala fiind “suportul vietii pe pamant”.
- 15 Mai 2017 – Localitatea Novaci – “Casa de cultura” actiuni dedicate celebrarii a 25 de ani Program LIFE : poezii, expozitii desene, parada costumelor populare, obiceiuri traditionale si concursul _ Motto-uri dedicate Naturii;
Actiunile de celebrare a 25 de ani de existenta a Programului Life, au debutat inca din 15 Mai 2017 in orasul Novaci, unde peste 120 de elevi, cadre didactice, parinti impreuna cu echipele UIP ale proiectului Life11NAT/RO/825 prezenti in amfitetrul Casei de cultura Novaci, au participat la deschiderea oficiala a evenimentelor de catre Manager proiect ing.jr. Elisabeta JUVELOIU, urmata de cuvantul de deschidere rostit de primarul orasului Novaci, d-l Dumitru Leustean , si de alti participanti la eveniment.
Au urmat momente unice cand pe scena amfitetrului au urcat pe rand dansatorii grupelor mici, mijlocii si mari ai gradinitelor din oras, imbracati in traditionalele costume populare specifice zonei, unde au prezentat dansuri populare din zona Novaci.
Prezenti au fost si elevii claselor V-VIII , cu poezie, scenete, muzica instrumentala.
Holul Casei de cultura a gazduit expozitii cu desene si concursul de Motto-uri dedicate Naturii.
Toti participantii au primit insigne cu mesajul aniversar si stegulete ale CE&National .
La finalul spectacolelor au fost atribuite premii pe diverse sectiuni: cantec, dans, port popular, desene etc. Premiantii au primit Diplome si materiale informative realizate in cadrul proiectului, de asemenea toate cadrele didactice participante au primit Diplome.
- 16 Mai 2017 – Municipiul Tg-Jiu – Colegiul economic Virgil Madgearu – Concurs interliceeal – “Managementul si conservarea biodiversitatii in Romania”;
Concursul interliceeal in Municipiul Tg-Jiu a reunit echipaje din cele mai valoroase colegii: Colegiul Tudor Vladimirescu, Colegiul Ecaterina Teodoroiu, Colegiul Virgil Madgearu si Colegiul Spiru Haret .
Cuvantul de deschidere a apartinut managerului de proiect, care a facut si o prezentare a rezultatelor partiale obtinute pana in prezent in proiect.
A urmat concursul efectiv la care au participat echipajele colegiilor prezente, echipate corespunzator, dupa o prezentare efectiva a fiecarui echipaj cu desene si scenete despre biodiversitate.
Prezenta in amfiteatru a fost foarte mare, dupa prezentarile facute concluzia este unica: Tinerei generatii ii pasa de NATURA.
A urmat corectarea lucrarilor pe baza baremului stabilit si a fost urmat stabilirea ierarhica a castigatorilor.
Managerul de proiect a concluzionat: “Toti participantii sunt castigatori”, cunostintele celor prezenti denota o buna informare asupra nevoilor umana si naturale cat si o cerere de a le pastra curat viitorul si a le asigura resursele naturale de care au nevoie pentru o viata normala.
Au fost inmanate diplome, materiale produse in cadrul proiectului si cadrele didactice prezente au primit : Diplome de participant, mape cu materiale informative realizate in cadrul proiectului.
Pozele de grup raman o garantie a prezentei si implicarii tinerei generatii in managementul si conservarea corecta a resurselor naturale existente in vederea asigurarii unui viitor decent existentei umane.
- 17 Mai 2017 – localitatea Tismana – Regiunea habitatului de castan , amfitetrul in aer liber – Punct de informare si campare Tismana – Program artistic , concurs Motto-uri dedicate Naturii. Vizita teren Tismana – plantatii castan si tratamente biologice. Prezentare progrese Proiect Life 11 NAT/RO/825;
O zi plina, cu evenimente de inceput la Punctul de Informare de Vizitare si Campare Tismana, punct realizat in cadrul proiectului LIFE11NAT/RO/825 , amplasat landa Manastirea Tismana.
Deschiderea evenimentului a fost facuta de catre Manager proiect ing.jr. Elisabeta Juveloiu care a prezentat scopul evenimentului, cu prioritate Celebrarea a 25 de ani Progral Life, aniversarea NATURA 2000.
Prezenta reprezentantului C.E. Ctibor Kocman denota importanta acestui Program LIFE in conservarea si monitorizarea NATURA 2000, in refacerea habitatelor distruse, in actiuni dedicate schimbarilor climatice etc. in implementarea Directivei habitate si Directivei Pasari.
Reprezentantul C.E. s-a adresat cu un mesaj din partea C.E, catre participantii prezenti: Administratori parcuri nationale/SCI-uri, Directori APM –uri, Consilieri biodiversitate din APM –uri, Manageri proiecte Life din tara, rangeri, experti mediu etc.
Au luat cuvantul : reprezentantul Ministerului Mediului –Director punct focal Life Marisanda Piriianu, Primar oras Tismana dl Marian Slivilescu, Director APM Gorj dr.ing.Nicolae Giorgi.
Ansamblul Tisa al Scolii Tismana a sustinut un program artistic, au prezentat costumul popular gorjenesc, au sustinut NATURA prin cant, joc si aspectele florale ale costumelor populare.
S-au inmanat Diplome, materiale informative (insigne, cutii creioane colorate, handbook, bloknotes-uri, brosuri), realizate in proiectul Life 11NAT/RO/825.
Ziua a continuat cu deplasarea in teren , grupul fiind insotit de d-l dr.ing. Chira Danut partener asociat INCDS _ MD Brasov unde au fost prezentate rezultatele partiale obtinute la specia castan prin implementarea activitatilor C2 si C3 conexate cu activitati auxiliare de monitorizare.
Activitatea C2 – urmand a se implementa pana la finele proiectului cat si afterlife, iar activitatea C3 – plantarea puietilor de castan se va finaliza in 2018 toamna, si monitorizarea habitatului inca 5 ani.
Seara a continuat seria actiunilor printr-un workshop de prezentare a proiectului LIFE 11NAT/RO/825, precum si a altor proiecte: APM Caras-Severin , APM Olt, APM Teleorman – proiectul LIFE 07 NAT/RO/000681 „Conservarea transfrontaliera a speciilor de cormoran mic si rata rosie in siturile cheie din Romania si Bulgaria”..
Au avut loc discutii importante in continuare privind importanta Programului LIFE, a implicarii expertilor de mediu in scrierea si implementarea proiectelor cu finantare CE, urgente in mentinerea biodiversitatii nationale si comunitare.
La inchiderea workshopului a luat cuvantul si reprezentantul Ministerului Mediului – Punct Focal Life – director Marisanda Piriianu care a salutat initiativa APM Gorj cu privire la realizarea Caravanei aniversare a 25 de ani Program Life, a salutat realizarile obtinute in implementarea Proiectului Life 11NAT/RO/825, au fost puse in discutie si greutatile intimpinate in implementare.
- 18 Mai 2017 – Pades “Amfitetrul in aer” 2017, – Spectacol in aer liber parada portului popular gorjean, concurs desene , finala concursului judetean Motto-uri dedicate Naturii, festivitate de premiere;
Predarea stafetei “Caravana aniversara a 25 de ani Program Life”, catre regiunea de Vest Banatul;
Actiunile care s-au desfasurat pentru aniversarea evenimentelor enumarate mai sus, respectiv: “Celebrarea a 25 de ani Program Life” Ziua NATURA 2000”, „Ziua Biodiversitatii” si „Ziua Europena a Parcurilor Nationale”, au avut loc la Centrul de Informare Speologica „ Emil Racovita” situat in localitatea Pades, judetul Gorj, langa Pestera Closani, centru administrat de Institutului Speologic Bucuresti.
Evenimentul fiind deja la cea de a 9-a editie, ca in fiecare an s-a bucurat de o participare foarte numeroasa , fiind prezenti reprezentantii Ministerului Mediului, reprezentantii legali ai autoritatii publice judetene si locale, specialistii in biodiversitate din agentiile judetene pentru protectia mediului din regiunea Oltenia, specialisti care implementeaza proiecte Life in Romania, administratori parcuri nationale si Situri Natura 2000, administratori fonduri cinegetice, cadre didactice impreuna cu cei doi parteneri Administratia SCI-ului Nordul Gorjului de Vest si INCDS-MD Brasov, alaturi de operatori economici care isi desfasoara activitatea in SCI-ul Nordul Gorjului de vest, cca. 120 de invitati.
O participare de o reala valoare a fost prezenta a peste 150 de elevi impreuna cu cadrele didactice care le coordoneaza activitatea, acestia fiind din zonele de implementare proiect: Tismana, Pades, cat si din vecinatate Baia de Arama, precum si copii premiati din localitatea Oras Novaci, spunem participare de o reala valoare deoarece acestia au purtat frumoase costume populare specifice zonei in care locuiesc, prezentand astfel continuitatea traditiei populare, costumele purtand parca amprenta trecutului, costume valoroase cu imprimeuri florale parca atunci culese din natura.
Prezenta tinerei generatii in numar asa de mare la asemenea actiuni denota interesul comun al scolii romanesti coroborat cu sprijinul autoritatilor locale si judetene in a transmite tinerei generatii dragostea locurilor natale, dragostea pentru portul popular, portul bunicilor si srtabunicilor nostri care reprezinta de fapt protectia neconditionata a inaintasilor pentru valorile naturale pe care le-am primit in dar si le lasam mostenire generatiilor viitoare, implementand de fapt principiul
“dezvoltarii durabile”.
In cuvintul de deschidere Managerul proiectului ing. jr. Elisabeta Juveloiu a adresat tuturor participantilor salutul de „Bine ati venit la aceste evenimente” , in mod special a fost salutat reprezentantul C.E. d-l Ctibor Kocman, au avut loc scurte alocutiuni ale reprezentantilor MM, Institutia prefectului Gorj, APM Gorj, parteneri proiect.
S-au prezentat evenimentele care urmeaza a fii aniversate prin diverse actiuni cat si obiectivele si rezultatele asteptate prin implementarea proiectului „ Managementul Conservativ al Habitatelor 4070* si 9260, in ROSCI 0129 Nordul Gorjului de Vest, judetul Gorj”, dupa care s-a dat startul activitatilor si concursurilor artistice intr-un spectacol folcloric deosebit in mijlocul naturii.
O importanta deosebita s-a acordat si predarii stafetei “Caravana aniversara a 25 de ani Program Life”, catre regiunea de Vest Banatul, actiunea a constat in prezenta a trei solisti instrumentisti cu fluierul si trei solisti instrumentisti cu viori, care au intonat imnul Romaniei, si a urmat predarea stafetei catre regiunea de Vest Banatul, in speta primirea a fost facuta de catre Managerul de proiect Life al APM Caras-Severin d-na Carmen Sorescu si APM Timis.
Natura a fost astfel sarbatorita la ea acasa: copiii si tinerii prezenti la eveniment au purtat costume populare specifice zonei Gorjului si in cadrul programelor prezentate au recitat poezii romanesti prin care au omagiat natura, traditiile si frumusetea vietii si au cantat cantece specifice zonei, prezentand astfel obiceiurile satului gorjean in traditia populara.
Ne-au incantat cu spectacolul dat in amfiteatrul amenajat in aer liber, pavoazat cu frunze de stejar, si Tricolorul Romanesc – confectionat din baloane.
Deschiderea evenimentului s-a realizat in ritmurile Imnului Romaniei „ Desteaptate Romane” ca simbol al pretuirii Romaniei, Europei, NATURII si nu numai.
Actiuni deosebite pe linga spectacolul din aer liber au fost expozitiile de desene si mestesuguri realizate de elevii participanti, concursul „cel mai bun Motto-privind NATURA”,
Toate aceste componente ale actiunilor prezentate au fost premiate la finalul evenimentelor, toti participantii au primit diplome, iar castigatorii concursurilor : „cea mai buna recitare”, „cel mai frumos costum popular”,” cel mai bun interpret”, „cel mai bun Motto”, „cel mai frumos desen”, „cel mai bun mestesug”,” precum si cel mai bun ansamblu artistic” au fost premiati cu diplome si mici cadouri din sticla oferite de mesterii gorjeni. Elevii participanti au primit pachetele cu dulciuri, baloanei si stegulete U.E , mingi etc.
D-na Elisabeta Juveloiu, manager de proiect Life – prin Comunicate de presa a informat posturilor de televiziune si radio locale despre actiunile intreprinse in cadrul Proiectului Life11 NAT/RO/825, acestea fiind interesare de eveniment si de manifestari, rementionandu-se intentia de a implica tot mai mult publicul, indeosebi tanara generatie spre informare, constientizare si responsabilizare pentru intreaga comunitate locala.
S-a accentuat necesitatea accesarii fondurilor europene, prioritate in componenta Natura & Biodiversitate pentru salvarea si mentinerea habitatelor deteriorate sau pe cale de disparitie, a speciilor de flora si fauna salbatica, un exemplu constituind statele membre U.E. , natura fiind “suportul vietii umane”.
Prezenta autoritatilor publice centrale de mediu, autoritatilor publice judetene si locale la aceste evenimente reflecta importanta si rolul deosebit pe care il are componenta NATURA in viata si activitatea noastra, prezenta ce denota interes, grija si promovare a unor zone cu valoare naturala deosebita, ce necesita promovare si atragerea de turisti.
Informaţii despre aceste manifestari au fost redate in direct sau ulterior in programele de stiri si/sau publicate on-line .
Diseminarea rezultatelor proiectului a fost facuta in mod special de echipa APM Gorj – beneficiar coordonator impreuna cu cei doi parteneri – Administratia SCI-ului Nordul Gorjului de Vest si INCDS-MD (ICAS) Brasov de la care toti participantii interesati au putut afla detalii despre evenimente, informatii despre evolutia proiectului si modul in care implementarea acestuia poate fi de folos comunitatii locale, in mod individual sau comunitar, au fost mentionate in mod detaliat rezultatele obtinute pana in prezent, rezultate considerabile, mult asteptate, eforturile echipelor UIP in implementare fiind ff. mari, deoarece actiunile propuse spre implementare sunt aplicate direct in mediul inconjurator , care in ultima perioada se confrunta cu schimbari majore climatice: seceta, temperaturi caniculare sau in contradictoriu cu precipitatii abundente care schimba si ciclul normal al serviciior silvice specifice prezentului proiect.
Menirea acestor mari evenimente este una de informare/constientizare a publicului participant, a tinerei generatii, a specialistilor precum si a celor cu putere de decizie asupra importantei masurilor de conservare, monitorizare pe termen lung, aplicate prin diverse organisme , utilizand fonduri comunitare si nationale expres prevazute.
Invitatilor le-au fost distribuite materiale informative, printre care mape care au inclus programul manifestarilor derulate in cadrul acestor evenimente, brosura generala de prezentare a proiectului+ semne de carte, handbook-uri copii, notesuri, pixuri, etc.
In finalul intilnirii de la Pades a fost organizata festivitatea de premiere a sectiunilor prezentate anterior (recitare, desene, mestesuguri, port popular, datina si cantec, micul gradinar si orientarea turistica ).
CONCLUZII:
Programul Life – gestionat de CE reprezinta suportul biodiversitatii comunitare, suportul sustinerii financiare a erorilor aparute in gestionarea capitalului natural de catre capitalul uman.
La finalul intalnirii se recunoaste de catre participanti ca NATURA 2000 reprezinta viitorul biodiversitatii, ca numai cu eforturi comune putem mentine ceea ce avem, putem reabilita ceea ce este distrus si in acelas timp putem reintroduce ceea ce am pierdut. Eforturile sunt reale, insa rezultatele depasesc intotdeauna greutatile.
Recunoasterea habitatelor ca situri Natura 2000 reprezinta dovada ca zonele respective au o valoare naturala deosebita, ceea ce noi trebuie sa informam si sa constientizam cu orice pret, ca valoarea lor sa fie sub protectie si conservare .
Natura 2000 nu este doar un sistem de rezervatii strict protejate, activitatile umane nefiind excluse din aceste zone: omul face parte din natura iar aceste activitati trebuie sa se desfasoare în parteneriat cu conservarea naturii, printr-o exploatare durabila a resurselor naturale;
Oamenii trebuie sa invete ca printr-un bun control al ecosistemului in teritoriu se pot genera implicit venituri din ecoturism si alte activitati asociate, spre cresterea economica si prosperitatea cat mai multor zone.
Multe din siturile Natura 2000 sunt valoroase multumita modului in care au fost gospodarite pana acum si continuarea acestor practici pentru mentinerea habitatului va fi foarte importanta în viitor. Recomandarea ca activitatile economice sa se mentina in aceste situri cu accent special pe conservarea speciilor si habitatelor pentru care au fost declarate este extrem de importanta, spre mentinerea si protejarea biodiversitatii naturii si mediului inconjurator.
Sincere multumiri Comisiei Europene pentru increderea si aprecierea acordata , precum si talentelor romanesti “doamne ale muzicii populare gorjene” ce duc traditia prin glasul personal precum si prin educatia tinerei generatii.
Lasati un comentariu