Blog

Raport de eveniment FESTIVALUL CASTANULUI si Gala Ariilor Protejate 2016 13-14-15 Octombrie 2016 in cadrul proiectului LIFE11 NAT/RO/825 – NORTHWESTGORJ –

Managementul Conservativ al Habitatelor 4070* si 9260,in ROSCI 0129 Nordul Gorjului de Vest, judetul Gorj”

 

Aflat la a 4-a editie, Festivalul Castanului de la Tismana s-a desfasurat in zilele de 13-14-15 octombrie 2016 si a gazduit evenimentul “Gala Ariilor Protejate “ editia a 2-a  sub organizarea Agentiei pentru Protectia Mediului Gorj si ProPark Brasov cu sprijinul Primariei orasului Tismana, ca eveniment anual principal din cadrul campaniei de comunicare si diseminare a rezultatelor obtinute, campanie derulata pe parcursul implementarii proiectului “Managementul Conservativ al Habitatelor 4070* si 9260, in ROSCI 0129 Nordul Gorjului de Vest, judetul Gorj”, proiect finanţat prin Programul LIFE+Natura&Biodiversitate al Comisiei Europene.

Gala Ariilor Protejate are ca temă centrală reconstrucția ecologică şi va reuni administratorii  ariilor protejate, reprezentanții Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, precum și reprezentanții  instituțiilor care gestionează  resurse naturale. Scopul evenimentului este de a promova inițiativele administratorilor ariilor protejate, de a face un schimb de experiență și în același timp de a sărbători reușitele din domeniul conservării biodiversității.

 

Managementul Conservativ al Habitatelor 4070* si 9260, in ROSCI 0129 Nordul Gorjului de Vest, judetul Gorj”, reprezinta un proiect cu finantare europeana, de interes local si nu numai, demonstrativ la nivel comunitar, promovand bune practici intr-un mod coerent si fezabil în domeniul protectiei mediului.

     

In vederea atingerii unui obiectiv principal din proiect, respectiv refacerea padurilor multiseculare de castani din imprejurimile localitatii Tismana, APM Gorj ca si Beneficiar coordonator de proiect actioneaza in parteneriat cu Administratia SCI-ului Nordul Gorjului de Vest prin Camera de Comert si Industrie Romano-Japoneza cat si cu o institutie cu experienta recunoscuta in domeniu, respectiv Institutul de Cercetari si Amenajari Silvice (ICAS), in prezent INCDS – Institutul National de Cercetare si Dezvoltare Silvica “ Marin Dracea”.  

Experienta ICAS Brasov – INCDS Institutul National de Cercetare si Dezvoltare Silvica “ Marin Dracea” cu multiple rezultate pozitive obtinute in refacerea padurilor de castani din zona Baia Mare a permis participarea ca si beneficiar asociat la implementarea acestui proiect in zona ariei naturale protejate SCI-ul Natura 2000 – Nordul Gorjului de Vest si parteneriatul celor trei ce se arata a fi unul de succes pana in aceasta etapa de implementare a proiectului.

Tismana reprezinta o zona specifica propice padurilor de castani ce o inconjoara, prezenta acestui habitat fiind identificata inca din perioada Sf. Nicodim ctitorul Manastirii Tismana , dupa unele opinii acesta suie mult mai departe in vreme – pina la tertiar , astfel castanul ar fii, in adevar , un relict tertiar .

Inbolnavirea acestora in proportie de aproape 80% de catre ciuperca asiatica Cryphonectrica parasitica care produce cancerul scoartei a impus ca urgenta salvatoare interventia umana prin intermediul acestui proiect finantat din fonduri europene.

Dincolo de reabilitarea si stabilirea masurilor de conservare pentru habitatele mentionate: 9260 – Castanea sativa si 4070* – Pinus mugo & Rhododendron myrtifolium, printre obiectivele propuse in prezentul proiect se situeaza si “reducerea impactului negativ al turismului asupra zonelor restaurate”, inclusiv crearea infrastructurilor de mici dimensiuni pentru vizitatori in scopul controlului ecosistemului, monitorizarea ecoturismului si monitorizarea reabilitarii habitatelor 4070* – Pinus mugo & Rhododendron myrtifolium si 9260 – Castanea sativa, in contextul in care preocuparea pentru mediu este o prioritate importanta la nivel mondial.

Se tine cont de faptul ca este mai mult decat necesara si oportuna comunicarea directa cu publicul larg, transmiterea catre acestia a actiunilor si rezultatelor obtinute in cadrul acestor proiecte, a masurilor impuse pe termen mediu si lung.

Este cunoscuta si situatia datorita careia restrangerea biodiversitatii prin disparitia habitatelor a speciilor de flora si fauna salbatica este cauzata si de lipsa cunostintelor si informarii cetatenilor despre diversitatea biologica si importanta ei pentru viitorul societatii umane, este mai mult decat necesar sa se adopte atat masuri pentru stabilirea unor programe educationale in scopul conservarii si utilizarii durabile a biodiversitatii biologice si ecologice, cat si masuri de promovare si diseminare a importantei acestora.

Prin aceste proiecte s-au creat premisele , pe de o parte a reabilitarii habitatelor 4070* – Pinus mugo & Rhododendron myrtifolium si 9260 – Castanea sativa, pe de alta parte posibilitatea informarii/constientizarii a populatiei locale, a tinerei generatii, a tuturor factorilor interesati ai administratiei publice locale, judetene si centrale asupra efectelor distructive asupra biodiversitatii, asupra capitalului natural surse biologice de sustinere a vietii umane.

Zona Tismana este asadar, situata in aria naturala protejata SCI-ul Natura 2000 Nordul Gorjului de Vest, dincolo de centrul in jurul caruia orbiteaza implementarea acestui proiect prin refacerea habitatului 9260 – Castanea sativa si zona principala din care trebuie sa porneasca transmiterea rezultatelor proiectului, informarea, constientizarea si responsabilizarea tuturor factorilor interesati: de la autoritati pana la publicul larg (localnici si turisti).

Cresterea constientizarii publicului privind conservarea naturii este parte importanta a principiului protectiei mediului “ dezvoltare durabila”,principiu consacrat si implementat prin legislatia nationala si comunitara .

Festivalul Castanului de la Tismana – editia a 4-a , eveniment in cadrul actiunii E4 , al proiectului “Managementul Conservativ al Habitatelor 4070* si 9260, in ROSCI 0129 Nordul Gorjului de Vest, judetul Gorj”, a debutat cu o Conferinta de prezentare la Motelul Tismana a rezultatelor partiale obtinute de catre Beneficiarul Coordonator APM Gorj impreuna cu partenerii asociati . Conferinta s-a bucurat de participarea a cel putin 120 de persoane, reprezentanti ai Ministerului Mediului, Apelor si Padurilor la nivel de Secretar de Stat si Directori Generali, administratori de parcuri nationale, naturale si situri Natura 2000, ONG –uri, experti de mediu, echipe UIP din proiecte Life, etc. Fiecare participant a primit cate o mapa insotita de numeroase materiale obtinute in cadrul proiectului Life+11NAT/RO/825 cat si materiale din alte proiecte paticipante la eveniment.

Dupa deschiderea oficiala si prezentarea proiectului Life 11NAT/RO/825 s-a facut deplasarea participantilor in centru orasului Tismana unde au fost  o serie de manifestari in centrul orasului Tismana, in piata publica din fata sediului Primariei si a grupului scolar industrial din localitate, unde micul parc a fost inundat de invitati si localnici interesati de eveniment, elevi imbracati in frumosul port popular specific zonei, proprietari de terenuri, specialisti din mai multe zone ale Romaniei, reprezentantii Ministerului Mediului, Apelor si Padurilor, parlamentari, partenerii asociati, reprezentantii autoritatilor locale, judetene si centrale.

Aici, ca de fiecare data, reprezentantii judeteni, locali, beneficiarul coordonator, impreuna cu partenerii asociati si reprezentantii Ministerului Mediului, Apelor si Padurilor s-au adresat populatiei locale prezente , elevilor cu explicarea motivatiei evenimentului si prezentarea rezultatelor partiale obtinute.

Redarea identitatii locale a Tismanei prin refacerea habitatului de castan, specie care a daruit existent populatiei din Tismana.

Deviza sub care s-au desfasurat manifestarile a fost cea deja consacrata in proiect: „Schimba-ti atitudinea, ocroteste natura!” si a fost multiplicata ca mesaj pe toate materialele vizuale si de promovare realizate.

Evenimentul a avut drept scop prezentarea obiectivelor si rezultatelor proiectului, stadiul actual al activităţilor derulate, in special in ceea ce priveste reabilitarea habitatului 9260 – Castanea sativa , iar zilele alese pentru Festivalul castanului au tinut cont atat de sezonul recoltarii castanelor cat si de programul permis de activitatile partenerilor din proiect.

 Sub un cort protector decorat traditional dar si semnalizat cu bannere si afise realizate in proiect,  echipa APM Gorj – Beneficiar coordonator s-au desfasurat inca de joi dimineata activitati de diseminare a rezultatelor din proiect, in paralel cu inregistrarea invitatilor locali si din tara sositi treptat spre participare la evenimente, prin inmanarea de mape ce contin materiale de informare /constientizare a valorii capitalului natural din zona, a biodiversitatii, a nevoii de a ocroti permanent NATURA.

Oaspetii au fost intampinati cu multa voie buna si serviti cu castane fierte sau coapte si cu must din productiile locale.

Toti cei interesati au putut afla detalii despre manifestari, despre evolutia proiectului si modul in care implementarea acestuia poate fi de folos comunitatii locale, in mod individual sau comunitar.

Au fost pregatite mape spre distribuire invitatilor, mape ce au inclus alaturi de programul manifestarilor derulate in cadrul acestui festival – diverse materiale pregatite in mod special pentru acest eveniment : brosura prezentare generala bilingva proiect, notesuri, pixuri, calendare, leporello dar si ecusoane pentru participanti.

  Ziua a continuat la sediul Motelului Tismana, cu impartirea specialistilor participanti in patru ateliere de lucru cu teme diferite:

  1. Reconstrucția ecologică și proprietatea terenurilor;
  2. Soluții tehnice pentru reconstrucție ecologică;
  3. Repopulare și reintroducere de specii disparate;
  4. Comunicare în proiectele de reconstrucție ecologică;

 unde s-au dezbatut o seria de probleme actuale ale biodiversitatii romanesti si mondiale, diverse studii de caz, etc.

In prima zi a evenimentului, a fost salutata si  participarea proprietarilor de terenuri cu castani din zona, de catre organizatori, caci, de fapt ei sunt cei carora se adreseaza implementarea activitatilor prezentului proiect, au fost invitati sa vorbeasca despre experienta proprie si importanta regenerarii si mentinerii culturilor de castan, numerosi asemenea proprietari de terenuri ce au dorit sa-si extinda sau sa initieze culturi noi de castani fiind consiliati in lucrari de mentinere si intretinere a plantatiilor existente, crearea de noi plantatii cat si efectuarea de tratamente biologice la exemplarele afectate de cancerul de scoarta de catre beneficiarul asociat INCDS – Marin Dracea.

   Prezenta tinerei generatii a fost resimtita intr-un mod activ prin participarea la eveniment a uni numar foarte mare de elevi in frumoasele si traditionalele costume populare gorjenesti, implicarea de catre cadrele didactice din localitatea Tismana a copiilor, organizand expozitii cu desene artistice specifice temei festivalului si decoratiuni deosebite cu si din castane, ce au creat un cadru deosebit ca fundal pentru momentele artistice folclorice, ce au urmat:

 “ Festivalul castanului 2016” desfasurat in orasul Tismana a adunat ca la fiecare editie : autoritati locale si judetene, oficialitati precum vicepresedintele Consiliului Judetean Gorj – d-nul Ciprian Florescu si subprefectul judetului Gorj – Sorin Arjoca, dar oameni de cultura si specialisti din domeniul biodiversitatii si protectiei mediului din agentiile de mediu din Romania care implementeaza sau au implementat proiecte prin Programul Life Natura&Biodiversitate, partenerii asociati: d-nul dr. ing. Dan Chira din partea ICAS Brasov – INCDS – “Marin Dracea”, d-nul dir. Bogdan Gatej din partea Administratiei SCI-ului Nordul Gorjului de Vest,

Deschiderea oficiala a “Festivalului Castanului – 2016” a fost facuta de catre d-nul primar Marian Slivilescu , urmat de ing. Jr. Elisabeta Juveloiu, manager de proiect, s-a prezentat importanta plantatiilor de castani pentru localitatea Tismana si judetul Gorj si reprezentarea acestora la nivel national.

Au urmat interventiile specialistilor din cadrul Ministerului Mediului, Apelor si Padurilor, dir. executiv APM Gorj Nicolae Giorgi, reprezentantii autoritatilor publice judetene prezenti la eveniment cat si partenerii asociati.

A fost prezentata zona Tismana al carei simbol si potential natural recunoscut este si “ castanul”, si s-a precizat modul in care se poate implica aceasta mica localitate in conservarea biodiversitatii, dorinta si actiunile intreprinse pentru implicarea atat a autoritatilor cat si a localnicilor in promovarea valorilor locale, sensul acestor actiuni fiind in mod implicit sustinut si de principiul de “dezvoltarea durabila” a zonei Tismana.

D-nul primar Marian Slivilescu a accentuat, atat in festivitatea de deschidere cat si in interviurile date posturilor de televiziune si radio locale prezente si interesate de eveniment, intentia de a implica tot mai mult tanara generatie spre informare/constientizare si transformarea acesteia in vector de opinie si informare catre familiile locale si astfel pentru intreaga comunitate locala.

S-a reamintit gradul avansat de afectare a padurilor de castani din imprejurimile Tismanei, din cele aprox. 120 ha aproape 80% fiind imbolnavite de cancerul scoartei cauzat de nemiloasa ciuperca asiatica Criphonectria parasitica, cat si faptul ca in acest an ploios productivitatea castanilor sanatosi a fost scazuta din pricina afectarii polenizarii, s-a amintit deja de primele semen ale vindecarii exemplarelor de castan tratati biologic de catre partenerii asociati in speta INCDS  Marin Dracea si continuarea cu perseverenta a lucrarilor de tratare biologica.

D-na Manager proiect ing.jr. j Elisabeta Juveloiu a prezentat buna colaborare cu autoritatile locale precum si pe scurt stadiul implementarii activitatilor proiectului pina la acest moment, accentuind inca odata necesitatea interventiei prin implementarea actiunilor din proiectul Life+11NAT/RO/825 tocmai pentru salvarea habitatului 9260 – Castanea sativa a celor aprox. 60 ha stabilite prin proiect, prin tratamente biologice si plantarea in totalitate a suprafetei de 25 ha, zone din care a disparut complet castanul ca urmare a fenomenului de uscare produs de cancerul de scoarta, a adus in atentie si plantarea a celor 10 ha de teren proprietate al Primariei Tismana in zona Masivului Oslea cu puieti de jneapan in vederea reabilitarii habitatului prioritar 4070* Pinus mugo cu Rhododendron myrtifolium. Sunt puse la dispozitia populatiei locale, a turistilor veniti in zona si 2 centre de informare precum si 6 puncte de campare cu dotarile necesare: foisor, bancute si scaune, cosuri de gunoi, vetre de foc, panouri informative etc. pentru recreere si informare.

In cadrul acestui proiect sunt tratati atat arborii din loturile populatiei locale cat si din cele ale ocolului silvic Tismana si ocolul silvic Eparhial.

Printr-o buna comunicare si colaborare, atat cu ocoalele silvice din zona Tismana cat si cu cetatenii ce detin terenuri cu castani ce sunt restaurate prin acest proiect LIFE +11NAT/RO/825 se spera ca in 4-5 ani cultura castanului sa fie stabilizata in aceasta zona, monitorizarea rezultatelor obtinute in proiect urmand sa se faca continuu pana in anul 2020, eforturile depuse sa fie destinate reabilitarii hanitatelor de castan.

APM Gorj ca beneficiar coordonator de proiect implementeaza actiunile din proiect cu parteneri asociati, in speta ICAS Brasov – INCDS “ Marin Dracea” si Administratia SCI-ului Nordul Gorjului de Vest prin Camera de Comert si Industrie Romano-Japoneza.

Festivitatea de deschidere si de prezentare catre public a evolutiei proiectului si stadiului reabilitarii padurilor de castani, a fost urmata de un program artistic prezentat de copiii talentati din Tismana si localitatile invecinate, in frumoase costume populare specifice zonei , cu spectacol in care “NATURA” este lait motivul existentei umane in zona, urmati fiind de ansamblul artistic al Scolii de Arta Populara Tg-jiu , de asemenea prezenta lor fiind remarcata ca si spectacol si mai ales ca urmare a portului popular traditional.        

Presa gorjeana a fost prezenta ca de fiecare data,  au fost interesati de festivitati si de subiectul acestora – spre redare in jurnale si transmisiuni directe atat inainte de Festival cat si in direct sau dupa incheierea manifestarilor – gazete tiparite sau on-line, posturi de radio si de televiziune locale (Gazeta de Sud, Gorjeanul, Gorj Exclusiv, Radio Tg Jiu si Radio Craiova, Radio Accent, Gorj TV si TVSud, revista Semanatorul, Pandurul, Ecomagazin, Ziare.com, Pagina de agricultura etc.), parte din ele luand interviuri atat oficialitatilor cat si specialistilor prezenti la manifestari.

In interviurile acordate Managerul de proiect, d-na Elisabeta Juveloiu a punctat faptul ca dupa eforturi foarte mari,  roadele au inceput sa se vada dupa cei 4 ani si jumatate de cand s-a inceput aceasta reabilitare prin tratarea exemplarelor infectate, chiar in ciuda secetei prelungite din acest an – badijonarea corecta a zonelor tratate permitand izolarea completa neinfluentand tratamentele aplicate de catre Institutul de Cercetari şi Amenajari Silvice Brasov – INCDS “ Marin Dracea”, iar lucrarile de plantat a puietilor de castan s-au facut conform graficelor de activitate in cadrul sezoanelor silvice primavera/toamna, astfel incat in acest moment sunt plantate cca. 11.5 ha .

Existenta exemplarelor care au inceput sa se vindece incurajeaza speranta pentru eficienta tratamentelor ce se doreste a fi aplicate pe cele 60 ha propuse spre reabilitare biologica din zona Tismana, tratamentele extinzandu-se mai mult peste suprafata propusa .

Localnicii  prin incurajarea si sprijinul Primăriei oraşului Tismana au fost prezenti in zona cu diverse activitati personale : expozitii cu vanzare de produse – comerciantii locali si mestesugari venind cu produse si obiecte traditionale, specifice zonei: de la castane crude, fierte sau coapte si preparate din castane, frumoasele costume populare, olarit, producatori de dulceturi si siropuri natural, pastrav , etc.

Primaria Tismana a deschis si portile unui frumos “muzeu” in centrul orasului, dotat cu cele mai representative costume populare din zona, cat si diverse obiecte vechi, specifice zonei.

Preparate din peste, placinte si must, miere, dulceturi si alte conserve traditionale, preparate din pastrav, pana la frumoasele articole de artizanat, zona Tismana fiind dealtfel o zona cu mare potential artizanal – covoarele oltenesti cu motive natural specific.

In fiecare an cantitatile de castane au scazut cu mult fata de anii in care padurile din Tismana erau sanatoase, totusi din castanele recoltate in aceasta toamna, participantii la evenimente au putut degusta si chiar achizitiona la preturi avantajoase gustoasele fructe.    

Implementarea acestui proiect cu finantare europeana in cadrul Programului Life+ Natura &i Biodiversitate al Comisiei Europene cat și co-finantarea din partea Guvernului Romaniei prin intermediul Ministerului Mediului, Apelor si Padurilor , ca si organizarea unor asemenea evenimente in proiect – reprezinta o oportunitate deosebita pentru zonaTismana, recunoscuta de catre d-nul Primar M Slivilescu – incepand cu salvarea simbolului localitatii “ CASTANUL ”pana la recunoasterea localitatii si a valorilor locale atat pe plan national cat si international, cu potential de atragere a turistilor in zona, pe termen lung, de conservarea capitalului national existent, de valorificare a produselor traditionale specific zonei.

Pe parcursul intregii zile petrecute la Tismana, echipa UIP a proiectului din cadrul APM Gorj impreuna cu cele doua echipe UIP ale partenerilor asociati  au avut in grija sa informeze toti invitatii sositi treptat atat din judet cat si din tara, oferind suplimentar detalii despre organizarea evenimentului si despre  activitatile proiectului si rezultatelor acestuia, despre orasul Tismana si intreg judetul Gorj.

Prezenta mass-media in numar destul de mare la acest eveniment este o recunoastere unanima a importantei proiectului pentru “NATURA” , a mentinerii echilibrului ecologic a tuturor tipurilor de habitate specifice zonei printr-o lupta deosebita de implementare a obiectivelor propuse, presa fiind un mijloc de comunicare catre o tinta destul de mare a tuturor realizarilor obtinute si de informare efectiva a eforturilor depuse pentru mentinerea unor habitate pe cale de disparitie.    

Cea de a 2-a zi a acestui grandios eveniment a impartit participantii in doua grupuri mari:

  • Un grup care a vizitat pepiniera de castan Tismana, in care dr.ing. Chira Danut responsabil proiect INCDS Brasov a prezentat tehnic obtinerea puietilor de castan si apoi s-a deplasat cu grupul intr-o zona Topesti unde a prezentat tehnica tratamentelor biologice cat si exemplare de castan vindicate.  
  • Al 2-lea grup insotit de managerul de proiect, in comun cu primul grup a vizitat pepiniera de castan Tismana, apoi au vizitat situl Natura 2000 Nordul Gorjului de vest, SCI- ce adaposteste implementarea proiectului Life 11NAT/RO/825.

Intilnirea celor doua grupuri s-a realizat la Manastirea Tismana, ctitorita de calugarul Nicodim , legenda spune ca acesta ar fii purtatorul castanului din tinuturile grecesti. Aici a fost vizitat si Muzeul Manastirii Tismana restaurant de catre Banca Nationala a Romaniei.

Seara s-a finalizat cu “Gala ariilor protejate” din Romania eveniment organizat de Propark Brasov aflat la cea de a 2-a editie.

Au fost organizate pe sectiuni  si premiate administratiile parcurilor, siturilor Natura 2000, ca urmare a criteriilor stabilite.

 In continuare au fost prezentate proiecte Life ale altor Agentii de Mediu din tara – cu stadii de implementare diferite si rezultate tehnice mai mult sau mai putin dorite, cu greutatile inerente si solutiile gasite spre rezolvare in fiecare caz in parte.

Au prezentat astfel: d-na Luiza Teodorescu, consilier superior din partea APM Teleorman – detaliind programele de finantare pentru 2014-2020, apoi d-na Carmen Sorescu – manager de proiect LIFE 10/NAT/RO/740 din partea APM Caras Severin (proiect derulat in parteneriat cu Administratia Parcului Natural Portile de Fier, Universitatea Bucuresti-Centrul de Cercetare a Mediului si Efectuare a Studiilor de Impact si Muzeul National de Istorie Naturala Grigore Antipa, „Îmbunătăţirea statutului de conservare pentru speciile şi habitatele prioritare din zonele umede ale Porţilor de Fier”) si altii.

In discutiile mediate din finalul prezentarilor, participantii au ridicat in discutie problematica din teren si particularitatile fiecarei situatii intalnite.

Prin organizarea forumului de discutii, workshop-ul “Festivalul castanului 2016” isi dovedeste utilitatea, participantii povestindu-si experientele si impartasind cu ceilalti ce au invatat din aceste experiente, utilizand relatiile create si experienta dobandita.

S-a desprins cu certitudine nevoia de colaborare, de sustinere a oricaror solutii obiective gasite pentru implementarea activitatilor proiectelor din Programul Life Natura&Biodiversitate cu particularitatile specifice, a intarit relationarea echipelor UIP a proicetelor prezente si o colaborare ulterioara.

Concluzii

Work-shopul “Festivalul castanului 2016” ce a gazduit si “Gala Ariilor Protejate” editia a 2-a 2016, a creat premizele unei relationari intre specialisti la nivel national, a unit eforturile pentru a salva o “natura” aflata in  deriva, expusa “schimbarilor climatice” . Prin acest  de evenimente am realizat implementarea actiunilor propuse necesare informarii si implicarii publice cu scopul de a atinge un grad ridicat de participare/constientizare a rolului “ NATURII ” pentru OM, a obligatiilor de mentinere in echilibru constant a relatiei OM-NATURA .

Aceste intalniri intre parteneri in vederea prezentarii experientei acumulate in urma participarii si implementarii proiectului, diseminarea si mediatizarea rezultatelor intermediare din proiect in presa locala si la televiziunile locale, in cadrul comisiilor de specialitate sau in intalniri cu agentii economici la nivel local spre dezvoltarea unui parteneriat viabil de colaborare – reprezinta masuri pentru asigurarea durabilitatii proiectului si pentru promovarea rezultatelor tehnice obtinute de specialisti in habitatele mentionate.

Diseminarea rezultatelor reprezinta de asemenea o provocare de a scrie cat mai multe proiecte si de a atrage fondurile europene menite a acoperii cheltuielile necesare.

 

 

MANAGER PROIECT

LIFE+11/NAT/RO/825

ING.-JR. ELISABETA JUVELOIU