Blog

RAPORT EVENIMENT Conferința finală privind încheierea proiectului LIFE 11/NAT/RO/825-„Managementul conservativ al habitatelor 4070 și 9260 din RO SCI 0129 Nordul Gorjului de Vest, judetul Gorj” si Workshopul „Festivalul castanului” 2018

In perioada 10 si 11 octombrie 2018, APM Gorj in calitate de beneficiar coordonator al proiectulu Managementul conservativ al habitatelor 4070* și 9260 din RO SCI 0129 Nordul Gorjului de Vest, judetul Gorj”  impreuna cu partenerii acestui proiect : INCDS Brasov si CCIRJ – Administratia Sitului NGV au organizat evenimentul aniversar : Conferinta finala a proiectului LIFE 11NAT/RO/825 si Workshopul „Festivalul castanului” 2018.

Proiectul a fost derulat incepand cu anul 2012 pana la finele anului 2018, beneficiind de un buget total de 1.987.742 euro, buget aprobat in cadrul Instrumentului Financiar Life+ componenta Natura&Biodiversitate, fiind cofinantat in parti egale de catre CE-Life si Guvernul Romanie prin Ministerul Mediului.

Evenimentul s-a desfasurat in localitatea Tg-jiu , sala de conferinte Anna Riviera Events.

S-au pregatit invitatiile evenimentului care au fost distribuite in conformitate cu Lista invitatilor, respectiv: Comisia Europeana, Ministerul Mediului, ANPM Bucuresti si Agentiile teritoriale de mediu din subordine, GNM – cu Comisariatele judetene, autoritatile judetene si locale, experti de mediu, administratori/custozi ai ariilor naturale protejate, ONG-uri, operatori economici ce au implementat activitati in prezentul proiect.

Confirmarile primite au condus la un numar de cca. 195 participanti, insa, ulterior ca si participanti au fost prezenti un numar de 175 persoane, care au participat activ la actiunile organizate pentru evenimentul final al proiectului.

La inscriere participantii au primit materiale informative rezultate din implementarea proiectului .

Deschiderea oficiala a fost facuta in data de 10.10.2018  de catre directorul executiv al APM Gorj, d-l dr.ing. Nicolae Giorgi care a prezentat invitatilor scopul evenimentului, urmand luarile de cuvant de catre reprezentantii M Mediului, ANPM Bucuresti, Prefectura Gorj.etc.

Managerul proiectului ing.jr. Elisabeta Juveloiu  a prezentat rezultatele oficiale obtinute in cadrul proiectului, prin prezentarea a fiecarei actiuni in parte, a rezultatelor precum si % de realizare.

Intreaga activitate desfasurata in cadrul proiectului prin implementarea actiunilor propuse se incheie cu rezultate foarte bune, toate obiectivele propuse fiind atinse in % de 100% si peste.

De-a lungul celor 6 ani si jumatate de implementare au existat numeroase greutati de implementare datorate modului de interpretare legislativa, care insa, pana in momentul final au fost depasite si rezultatele obtinute denota seriozitate , eforturi, renuntari .etc. dar si satisfactii.

Reconstructia ecologica a doua habitate prioritare la nivel european , exemplul de bune practici prin rezultatele obtinute, sunt un bun exemplu de a continua reconstructia zonelor deteriorate si chiar disparute din arealele lor naturale, de a readuce verigile intregului lant trofic la parametri reali.

Am reusit reconstructia habitatului de jneapan 4070*, pe o suprafata minima de 10 ha, insa eforturile umane si profesionale fiind ff.mari, acesta fiind situat la o altitudine de cca 1945 m, ceea ce a ingreunat ff mult activitatea , deplasarea personalului  tehnic si muncitor, lucrarile fiind conditionate in mod permanent de clima din zona, putindu-se lucra doar cateva luni pe an. O problema deosebita a reprezentat-o obtinerea puietilor de jneapan, lucrare pretentioasa, iar timpul necesar producerii acestora fiind de minim 3 ani, sansa reusitei noastre de a respecta toate verigile silvice a fost prelungirea cu inca 18 luni a perioadei de implementare a proiectului urmand si aici o procedura ceruta prin Dispozitiile comune 2011 coroborate cu prevedrile legislatiei nationale.

Am realizat lucrarile de plantat pe cele 10 ha de jneapan, am facut conform cerintelor silvice completarile anuale de 15 % si respectiv 10%, astfel incat la final putem vorbi de % de prindere final ce depaseste 80 -90 % de prindere.

Actiunea de reconstructie ecologica pentru habitatul 9260 – Castanea sativa s-a realizat prin 2 actiuni : actiunea C2- refacere habitat de castan prin tratamente biologice si C3 – refacere habitat 9260 prin plantare a 25 ha suprafete de teren aflate in administrarea directiei Silvice Gorj – ocolul silvic Tismana, suprafete de teren aflate in administrarea ocolului silvic Eparhial si terenuri proprietate persoane fizice.

Si aceaste actiuni s-au realizat conform datelor evaluate de catre CE si rezultatele sunt cu % mai mari comparativ cu angajamentele asumate.

S-au depus eforturi foarte mari din partea echipei tehnice, pe toata perioada de implementare a celor 2 categorii de actiuni. Am intimpinat o serie de probleme, insa, asa cum spuneam au fost depasite ceea ce ne-a permis realizarea propunerii initiale, un mare ajutor fiind sustinerile Ministerului Mediului cat si sustinerea Notificarilor de catre Comisia Europeana.

Pe actiunile de infrastructura mica s-au realizat 2 puncte de informare si 6 puncte de campare, 2 trasee turistice pentru fiecare habitat au fost marcate in conformitate cu cerintele actuale, s-au realizat panouri informative ce pun la dispozitia turistilor, populatiei locale, etc. informatii despre proiect. Acestea au fost montate atat la sediile beneficiarilor proiectului cat si la puncte de vizitate si campare, pe traseele catre cele 2 habitate refacute in cadrul proiectului chiar sus la altitudinile maxime ale habitatelor, deci pina la 1945m.

In ceea ce priveste aceste actiuni principale , concluzia este ca acest proiect este un proiect de bune practici , ce poate constitui suportul unor viitoare proiecte care sa redea biodiversitatii din Romania si nu numai un statut de conservare corespunzator, de mentinerea unui echilibru necesar in lantul trofic al vietii pe pamant.

S-au prezentat si actiunile conexe la acest proiect, de asemenea implementate cu rezultate foarte bune.

In finalul prezentarii s-au vizionat filmele produse prin acest proiect , cat si clipul , urmand diseminarea lor si in alte retele: televiziuni nationale si locale, online, etc.

Ministerul mediului a prezentat si clipul obtinut in proiectul Life pe care il coordoneaza in prezent.

Au urmat discutii asupra materialului prezentat, discutii cu aprecieri asupra rezultatelor, implicarii si a unei munci sustinute din partea echipei UIP.

Conferinta finala a proiectului LIFE 11NAT/RO/825, a reusit sa informeze/constientizeze rezultatele acestui proiect la nivel national si judetean, avand in vedere faptul ca participantii au fost acei care au putere de decizie , acei care implementeaza Directivele CE transpuse in legislatia nationala, acei care cunosc realitatea din teren si au marea sarcina de a actiona in consecinta, simbolul Life fiind cel care va semnaliza prin materialele diseminate celor prezenti datoria umana fata de natura, suportul viu al vietii pe pamant.

Tinta Conferintei finale a proiectului LIFE 11NAT/RO/825 a fost aceea de a promova prin rezultate un drum spre protectie si conservarea NATURII.

A 2-a zi, respectiv 11.10.2018 participantii s-au deplasat in orasul Tismana, zona in care s-a desfasurat worshopul „Festivalul Castanului 2018”.

Autoritatea locala a orasului Tismana impreuna cu beneficiarul coordonator APM Gorj au pregatit evenimentul ce a urmat in zona in care de fapt au fost cele mai bune si frumoase rezultate si anuma tratamentele biologice la habitatul de castan precum si plantarea celor 25 ha cu puieti de castan, in zone in care habitatul era disparut in totalitate.

A fost un moment aniversar in care APM Gorj a distribuit ca simbol „o castana uriasa” ipotetic vorbind „castana de aur”, catre Primaria Tismana , aceasta prelund in continuare organizarea „Festivalului castanului” si in anii care urmeaza.

Castanul este un simbol al zonei Tismana, putem spuna ca patria castanului este aici , acesta fiind o esenta de clima dulce, mediteraneana, ii place soarele , cauta adapost si creste bine pe solurile argilo-calcaroase.

Din toate ipotezele si cercetarile intreprinse concluzia unica: Castanul din Oltenia este adus, el existand aproape in jurul vechilor manastiri sau schituri oltene: Tismana, Polovragi, Bistrita, Horezul , Frasinei, toate locurile fiind plantate cu castani de catre calugari. In itinerariul „ Calatoriile patriarhului Macarie de Antiochia in Tara Romaneasca”, la capitolul in care se descrie Manastirea Tismana si imprejurimile acesteia, citim urmatoarele : „Acel Sfant Nicodin al Manastirii, fiind inca in viata, planta vii si castani pe dealul opus , care exista inca si azi” iata o posibila origine a castanilor cu legatura intre viile, castanii si calugarii de la manastirea Tismana.

In continuare participantii au vizitat standurile cu produse locale traditionale: castane, costume populare confectionate de localnici, produse din miere, confectionarea obiectelor din lut de catre mesteri populari, a fost vizitat totodata si Muzeul Tismana unde se pot admira frumoase costume populare specifice zonei cu vechimi mai mari char de 100 de ani.

Elevii din zona pe toata perioada de desfasurare a Festivalului castanului impreuna cu Ansamblul folcloric Goina Gorjului au sustinut in frumoase costume populare spectacol in aer liber, cu cantece specifice zonei.

Mai mult scolile si gradinitele au expus materiale produse din castan seminte si frunze de castan.

Participantii s-au deplasat in zona Manastirii Tismana, unde s-a putut vizita Manastirea Tismana si Muzeul National , s-a vizitat si Centrul de vizitare construit prin prezentul proiect in comun cu locul de campare Tismana cu dotari specifice: centrul de vizitare, foisorul, 4 mese cu bancute, 2 cosuri pentru depozitarea deseurilor de catre cei ce folosesc aceste spatii de recreere, vetre pentru foc si spatii amenajate pentru campare si odihna in corturi.

De asemenea au fost amplasate si panouri informative cu informatii despre proiect, cu recomandari pentru o conduita exemplara in zone protejate, utilizarea dotarilor in mod corespunzator.

A continuat ziua cu deplasarea participantilor intr-o parcela plantata cu puieti de castan, aflata in proprietate persoana fizica, unde s-au facut completarea golurilor lucrare silvica obligatorie in tehnologia silvicultorilor. APM Gorj si INCDS Brasov au pus la dispozitia celor care au dorit materialul saditor necesar si au avut loc lucrari efective de plantat. Specialistii (echipele UIP expertii tehnici) au prezentat si asistat la pregatirea vetrelor , a gropilor, si plantatul efectiv al puietilor de castan.

Seara finala a Conferintei finale 2018 a Proiectului LIFE 11 NAT/RO/825 s-a desfasurat intr-o atmosfera de mare sarbatoare, aceea de finalizare a unui proiect de bune practici , cu rezultate considerabile, precum si o aniversare a „Centenarului Romaniei – 100 de ani de la Marea Unire”, evenimente importante prin care s-a transmis mesajul clar de a continua munca in folosul universal, in contextul in care activitatile antropice au un impact din ce in ce mai distructiv.

Copiii care timp de 6 ani participanti anual la toate evenimentele desfasurate in cadrul proiectului, o generatie care a crescut odata cu proiectul, in minunate costume populare specifice zonei din care au venit, au prezentat in „seara culturala” un spectacol al traditiei locale, o parada a portului popular, alaturi de participantii care au fost imbracati in frumoasele costume populare, reprezentand toate regiunile tarii, intr-o unire reala.

Concluzii

 

Urmare acestui grandios eveniment onorat de participarea  unui numar de aproximativ 175 de persoane, urmare prezentarilor in materiale pawer point, filme, materiale editate , etc. invitatii fiind persoane cu functii de conducere si executie din intreaga tara (APM-uri judetene) impreuna cu autoritatile publice centrale de mediu, experti de mediu, adiministratori de arii naturale protejate,  operatori economici, consideram diseminarea proiectului a fii realizata la cel mai inalt nivel de specialitate la nivel national.

Biodiversitatea mondiala se regaseste intr-un esantion semnificativ si in tara noastra, astfel , incat nevoia unui management corespunzator, a unor masuri de conservare , a implicarii in reabilitarea habitatelor , este o sarcina, o obligatie ce revin acelora ce au atributii in acest sens.

In continuare prin programe afterlife si nu numai, prin monitorizarea cu inca 5 ani a acestor rezultate, aceasta practica speram sa fie o incurajare si o portita de plecare spre alte activitati similare care sa incununeze mentinerea unei biodiversitati la cote de normalitate, caci, deteriorarea si dezechilibrele ce pot aparea la nivel mondial conduc la schimbari climatice, la dezastre naturale, „natura” totdeuna gaseste singura solutii .

Manager proiect LIFE 11NAT/RO/825

Ing.Jr. Elisabeta JUVELOIU