Blog

Raport vizita de studii FRANTA 2018

18 februarie 2019  |   Noutati  

In perioada 14 – 22 sepembrie 2018, delegația APM Gorj – echipa UIP a Proiectului Life 11 NAT/RO/825 a participat la întâlnirea organizată la inițiativa Ambasadei Franței la București, pentru realizarea unei cooperări cu Ministerul omolog din Franța, cât și cu Institut de Systématique Evolution Biodiversité (ISYEB) – Paris, Parcuri Naționale de profil, privind realizarea unei vizite de studii, cât și pentru cooperarea celor două entități, în vederea elaborării și  aplicării în cadrul unor Proiecte comune pentru Programului LIFE, al UE. În cadrul deplasării, s-a  realizat și vizitarea unor obiective care se află deja în cadrul unor Programe LIFE, derulate de Franța, inclusiv Parcuri Naționale ale unei rețele constituite pentru educația ecologică de Mediu, precum si prezentarea rezultatelor obtinute in proiectul Life 11NAT/RO/825.

Delegatia APM Gorj a participat alaturi de delegația Ministerului Mediului la vizita comună de studii, acțiunea se încadrează în prevederile Contractului de Grant al Proiectului LIFE 14 CAP, Creșterea Capacitații Instituționale la nivelul Ministerului Mediului, privind participarea la acțiuni comune cu statele membre ale UE, pentru realizarea și dezvoltarea de platforme comune de cunoaștere și de atragerea a fondurilor în cadrul Programului LIFE.

Delegații APM GORJ – UIP Life 11NAT/RO/825 , participanti la această vizită de studii au fost :

– Elisabeta JUVELOIU – Manager proiect – Proiect Life 11NAT/RO/825;

– Maria Consuela  AVRAM – Expert biodiversitate 1 si 2 – Proiect Life 11NAT/RO/825;

– Irina VOINEA – Expert tehnic  1 si 2 – Proiect Life 11NAT/RO/825;

– Ionut MOCIRCIOIU  – Expert Comunicare si achizitii – Proiect Life 11NAT/RO/825

Descrierea pe scurt a temei vizitei de studii:

– diseminarea obiectivelor si rezultatelor din Proiectul LIFE 11NAT/RO/825; 

– diseminarea obiectivelor si rezultatelor proiectului Proiectului LIFE 14 CAP, Creșterea Capacitații Instituționale la nivelul Ministerului Mediului din Romania;

– inițierea și realizarea de acțiuni comune în vederea realizării unui schimb optim de bune practici între cele două țări;

–  realizarea în comun, de proiecte aferente Programului LIFE, al UE;

– realizarea de vizite în Parcuri Naționale aparținând ministerului omolog din Franța, pentru cunoașterea unor realizări notabile în domeniul înființării de rețele ecologice și de educație ecologică;

Relevanţa pentru România –

Prin Proiectele LIFE, România beneficiază de fonduri nerambursabile, în proporție de maxim 55%, inconvenientul fiind cofinanțarea destul de ridicată, între 25-45%, ceea ce îngreunează procesul de accesare; începând cu anul 2018, procentul de cofinanțare crește  spre 45%. Din punct de vedere al impactului social nefiind un program dedicat zonei sociale, influențele în acest caz, pot fi determinate de nivelul de absorbție al fondurilor europene și implicit posibilitatea de a se crea noi locuri de muncă. Din punct de vedere al Impactului de mediu, acesta este deosebit, Proiectele LIFE adresându-se cu precădere remedierii aspectelor cu impact negativ asupra mediului; creșterea procentuală cu 10% a bugetelor dedicate proiectelor pentru Natură și Biodiversitate, unde procentul de cofinanțare este de 25%, respectiv 75% finanțare din partea Comisiei, reprezintă un aspect pozitiv, care poate atrage o serie mai mare de potențiali beneficiari;

Obiectivele României în raport cu tema vizitei de lucru

Delegatii participanti (UIP Life 11NAT/RO/825 –APM Gorj si UIP Life 14 CAP Ministerul Mediului) din cele două țări, au posibilitatea discutării unor aspecte de interes comun privind realizarea unor proiecte comune care să abordeze interese generale privind mediul și politici climatice. În acest sens, vor fi realizate vizite la Autoritățile omologe, cât și la Institute de Cercetări și la Parcuri Naționale.  Vor fi identificate teme de interes comun, în vederea realizării unor unor proiecte care să acopere teme de interes comun pentru cele două țări.

Pilonii concepuți in cadrul finanțării LIFE acoperă astfel  obiective de interes major pentru Franța și respectiv Romania, privind: Biodiversitatea și Schimbările Climatice, Politici si Guvernanță în domeniul mediului. Creșterea cuantumului bugetului adresat biodiversității este un aspect favorabil pentru Proiectele care au ca tematica acest pilon al LIFE. 

Propuneri de poziţionare

Sesiunile de lucru în cadrul vizitei de studii, dedicate discutării noilor posibilități de accesare a fondurilor europene, privind  Programul LIFE, dedicat tuturor temelor LIFE, se adresează intr-un ansamblu de probleme care conduc la o mai bună și coerentă strategie în domeniile specifice Programului LIFE, un accent deosebit punându-se pe teme de interes privind strategia pe temele de Mediu,  la nivel national. Temele privind Schimbările Climatice, fiind prioritare.

Acțiunea (F4) se încadrează în prevederile Contractului de Grant al Proiectului LIFE 11 NAT/RO/825 implementat de APM Gorj, privind participarea la acțiuni comune cu statele membre ale UE, pentru realizarea și dezvoltarea de platforme comune de cunoaștere și de atragerea a fondurilor în cadrul Programului LIFE.

Vizita de studii a inceput cu intilnrea de la „Ministère de la transition écologique et solidaire” din Paris unde in calitate de manager al proiectului Life 11NAT/RO/825 am prezentat rezultatele acestui proiect derulat pe o perioada de 6 ani si jumatate, aflat la finalul implementarii si am distribuit materiale informative obtinute pe parcursul implementarii proiectului. S-au remarcat rezultatele foarte bune obtinute prin reabilitarea a doua habitate : jneapan si castan.

De asemenea delegatia Ministerului Mediului din Romania a prezentat  obiectivele  si rezultatele Proiectului LIFE 14 CAP, Creșterea Capacitații Instituționale la nivelul Ministerului Mediului din Romania, proiect in curs de implementare.

Au fost si prezentari ale echipei franceze privind modul lor de lucru, implementare, scriere, management etc. pentru proiectele LIFE. Dialogul a scos in evidenta experiente noi cu rezultate facile atat pentru solicitanti cat si pentru statul membru UE.

Prezenta echipelor din Romania la un dialog deschis cu omologii francezi a avut un mare impact pozitiv asupra modului de abordare in viitor a unor reguli concrete in scrierea si implementarea acestor proiecte legate de cel mai important segment vital „natura”.

Vizita a continuat cu deplasarea in zona orasului Bordeaux, de unde am avut o serie de deplasari, vizite in teren, intilniri cu echipele de administrate a Parcurilor Regionale Perigord.

Am vizitat Parcul naturel régional des Landes de Gascogne, am prezentat fiecare echipa prezenta proiectele sale, am schimbat pareri privind modul de lucru si am cautat solutii de a lucra chiar si impreuna, experienta fiecaruia fiind un punct bun de plecare.

Se încep discuțiile tehnice, scrierea implementare Proiecte LIFE, cu reprezentantii din partea Regiunii Perigord, se va insista pe elaborarea unui Proiect comun LIFE, conform tematicii ce se va aborda: EDUCATIA DE MEDIU – este un subiect preferat si care se poate repede adapta in scrierea unui Proiect;

Dl. Opital a făcut mai multe propuneri de teme si doreste să ne informeze ca, personalul tehnic de la PNR s-a mobilizat pentru întâlnirea cu noi( practic sunt reprezentanții de la  3 PNR) dorind astfel realizarea unui dialog constructiv si pragmatic.

S-au facut mai multe vizite in teren unde explicatiile personalului prezent la vizita a reusit sa ne confirme ca o munca serioasa, temeinica cu reguli bine conturate sunt cheia succesului unor rezultate in conservarea si managementul biodiversitatii, al traditiilor locale rezultand un mozaic unic.

De remarcat faptul ca aceste actiuni au un rol determinant in extinderea informarii atat in cadrul grupurilor tinta participante cat si al informarii corecte asupra valorilor capitalului natural national si mondial agresat prin activitati antropice , informarea cu privire la greutatile ulterioare tehnice, umane si financiare de a readuce anumite specii de flora, fauna, peisaje la stadiile initiale.

Delegatiile care au participat la aceasta interesanta vizita de studii au realizat , comparat si insusit un mod de lucru real, elevat, cu noutati in implementare, cu dorinta la intoarcere acasa de a continua si de a indemna cat mai multi specialisti in domeniu de a se alatura luptei pentru mentinerea unei biodiversitati cu toate elementele caracteristice siind bine ca acest domeniu nu are granite.

La noi acasa in Romania !!!

Manager proiect Life 11NAT/RO/825

Ing.jr. Elisabeta JUVELOIU


Comentariile sunt inchise.