Blog

SERVICII SI LUCRARI DE REFACERE HABITAT 4070*

2 septembrie 2014  |   Noutati  

RAPORT

privind lucrarile efectuate de OCOLUL SILVIC BRANCUSI in cadrul contractului ’’SERVICII SI LUCRARI DE REFACERE HABITAT 4070* IN CADRUL PROIECTULUI LIFE+11/NAT/RO/825’’

 

  1. 1.      LUCRARI PENTRU OBTINEREA SEMINTEI DE JNEAPAN

Pentru obtinerea semintei de jneapan s-au efectuat urmatoarele lucrari :

–          In  septembrie 2012, personalul Ocolului Silvic Brancusi (ingineri si padurari) au recoltat cantitatea de 6 hl conuri, din populatiile locale de jneapan din Muntele Oslea.

–          Conurile recoltate au fost transportate prin purtare directa, cu spatele, in rucsac, de catre personalul care a facut recoltarea, pe distanta de pana la 4 km, pana la locul in care au avut acces autoturismele de teren.

–          Uscarea celor 6 hl conuri de jneapan s-a facut in perioada 29.09-15.10.2012, in conditii naturale, in podul locuintei.

–          In perioada 16.10-24.10.2012 s-a facut dezariparea si vanturarea manuala a cantitatii de 6.5 kg samanta.

–          In data de 25.10.2012 samanta de jneapan a fost transportata la ICAS Brasov pentru depozitare in conditii de laborator si pentru obtinerea buletinului de analiza saminta.

 

  1. 2.      LUCRARI DE EXECUTIE SOLAR

–          Lucrarile de constructie a solarului necesar pentru producerea puietilor de jneapan s-au efectuat in luna iunie 2013. S-a construit un solar cu suprafata totala de 100 mp, din care 90 mp suprafata cultivata.

–   Solarul are lungimea de 20 m si latimea de 5 m.  Peretii au inaltimea de 2 m, iar         acoperisul este in doua ape.

–          Pentru acoperirea solarului s-au folosit 250 mp folie.

–          Toate lucrarile de constructie a solarului au fost executate de catre personalul silvic din cadrul ocolului.

 

  1. 3.      LUCRARI PENTRU OBTINEREA PUIETILOR IN SOLAR

–          In toamna anului 2012 personalul ocolului a adunat cantitatea de 25.2 mc humus de

molid si fag, din padure, dupa care a urmat ciuruirea acestuia si transportul humusului ciuruit prin purtare directa, pe distanta de 2 km, pana la mijlocul auto de transport.

–          Transportul humusului din padure pana la amplasamentul solarului s-a facut cu

autocamionul din proprietatea Obstei Pestisani.

–          S-au facut sapaturi, intre bordurile de beton, pentru platforma patului nutritiv.

Pamantul rezultat a fost incarcat in roaba si scos in afara solarului.

–          In zilele de 2  si 3 iulie s-a pregatit patul nutritiv in solar, cu compozitia 50% humus de rasinoase si 50% humus de fag si asezat in strat cu grosimea de 15.1-20 cm.

–          In ziua de 4 iulie 2013 s-a dezinfectat patulul nutritiv prin udare cu stropitoarea cu solutie de formalina si apa, in concentratie de 1%, folosind 10 l de solutie pe mp. Patul nutritiv, tratat a fost acoperit cu folie.

–          In ziua de 8 iulie s-a ridicat folia de pe patul nutritiv tratat si s-a ravasit patul nutritiv pentru aerisire.

–          In zilele de 9 si 10 iulie s-au trasat santurile cu scandura de marcat si s-a semanat samanta de jneapan la adancimea de 1 cm.

–          Peste samanta semanata in sant s-au presarat ace proaspete de molid si s-a facut acoperirea semintei semanate prin presarare de humus cernut.

–          In data de 16 iulie 2013 a inceput rasarirea semintelor de jneapansi in 4 zile s-a obtinut o rasarire foarte buna, uniforma care a confirmat calitatea foarte buna a semintei data de buletinul de analiza. Au rasarit cca 100 puieti pe m de rand, o rasarire foarte buna, avand in vedere ca necesarul de puieti se asigura cu o densitate de 35 puieti pe m de rand.

–          In ziua de 18.07.2013 s-a tratat cultura, preventiv cu solutie de sulfat de cupru.

–          In continuare s-a aplicat tratamente preventive impotriva “culcarii plantulelor”, din 7 in 7 zile, alternative cu substantele: BRAVO, TOPSIN, FOLPAN.

–          Evolutia culturii de jneapan a fost supravegheata in fiecare zi si s-a urmarit asigurarea umiditatii necesare si mentinerea culturii in stare de vegetatie foarte buna.

–          S-a udat cu furtunul, cu pulverizator, cu apa de la reteaua localitatii, in fiecare seara, precum si s- a facut plivitul de cate ori a fost necesar .

–          Pentru asigurarea densitatii optime s-a procedat la rarirea culturii.

–          Avand in vedere ca semanatul in solar s-a facut cu intarziere datorita intarzierii incheierii contractului, ca urmare a contestatiilor, nu toti puietii de jneapan au tulpinita lignificata si din aceasta cauza au fost necesare masuri pentru protectia puietilor pet imp de iarna care nu au fost prevazute in contract.

–          S-a procedat astfel la introducerea in solar a unei folii cu efect de termicitate si antipicurare, folie care a dublat peretii laterali si acoperisul solarului.

–          De asemenea peste cele doua sole cu puieti s-a asternut o folie microporoasa,  pentru protectie impotriva inghetului.

–          S-a  supravegheat cultura si pe periodele mai reci care au fost  si se constata ca prin masurile luate –au  asigurat conditii bune pentru ca puietii de jneapan din solar sa treaca cu bine peste perioada de iarna.

–          In prezent cultura de jneapan din solar se prezinta in conditii foarte bune, este asigurat numarul de puieti necesar pentru repicare, acestia avand dimensiuni de 4-6cm.

 

  1. 4.      LUCRARI PENTRU  REPICAREA  PUIETILOR  DE JNEAPAN DIN SOLAR

–          S-au scos   manual un  număr de cca. 40.000 de puieţi de jneapăn in vederea repicarii acestora in pungi de polietilena;

–          dimensiunile  puietilor de jneapăn  pentru repicat : lungime tulpină  cca. 4- 6 cm, lungime rădăcinii 8 -10 cm, diametru la colet 1-2 mm;

–          cei 40.000  de puieti jneapăn apti pentru repicare, au fost repicaţi în pungi de polietilena  , acestea fiind prevazute in jumatatea inferioară cu gauri pentru a menţine sistemul radicelar integral si a permite scurgerea apei ;

 

  1. 5.      LUCRARI DE INFIINTARE PEPINIERA IN PUNCTUL GEAMANU    

– lucrări de curăţire manuală  a terenului de rugi şi zmeuriş şi de adunare a stratului ierbos;

–   lucrări de nivelare şi îndepărtare a scheletului de sol ;

– transportul şpalierilor, fixarea  în teren a acestora  şi prinderea  plasei de sîrmă şi a      unui rînd de sîrmă ghimpată ( protectie pentru animale salbatice) ;

– arat  suprafeţa pepiniera ;

 

  1. 6.      TRANSFER PUIETI DE JNEAPAN DIN SOLAR IN PEPINIERA GEAMANU

–          au fost obtinuti  cca. 36.000 puieti care dupa cca. o luna de adaptare la conditiile de exterior au fost transportati in pepiniera Geamanu, a O.S. Brancusi;

–          lucrari de fertilizare, lucrari de plivit si udat (la nevoie).

–          lucrari de intretinere pina in toamna anului 2015 cand se va trece la faza finala de plantare in Muntele Oslea.