Blog

Vizita anuala de monitorizare a implementarii proiectului LIFE+11NAT/RO/82

1 octombrie 2015  |   Noutati  

In perioada 7si 8 septembrie 2015 a vut loc vizita anuala de monitorizare a implementarii proiectului LIFE+11NAT/RO/825 .

Participantii la aceasta vizita fiind echipa UIP – APM Gorj, UIP beneficiari asociati – NGV si INCDS Brasov, Monitor Life, MMAP Life, impreuna cu subcontractantul lucrarilor de refacere habitat jneapan – O.S. Brancusi in zona muntele Oslea .

Ne-am deplasat pe traseul Tg-Jiu, Defileul Jiului, Uricani, Jiul de Vest, teren forestier pina la zona de refacere a habitatului de jneapan, Muntele Oslea.

In zona O.S. Brincusi a realizat deja drumul de acces auto, drum necesar transportului materialului saditor (puieti de jneapan in pungi de polietilena cu material nutritiv), pina la altitudinea de cca. 1500 m, urmind urcarea pe jos pina la altitudinea de 1760 m de plantat, cat si materialele necesare imprejmuirii plantatiei.

Este in plina desfasurare activitatea de sapare a celor 30.000 de vetre pentru plantarea puietilor de jnepan ce se realizează in cadrul activitati C1- Refacerea habitatului 4070* Tufarisuri cu Pinus mugo si Rhododendron myrtifolium

Pentru ziua urmatoare deplasarea in teren a continuat cu vizitarea punctului de informare de pe valea Tismanei , a zonei plantate cu castan in UP I , u.a. 35 C (Tismana – schitul Cioclovina) si a zonei unde s-au realizat tratamente biologice de tratare a cancerului de castan Tismana – Cornetul Pocruia.

S-au verificat parcelele din zona Cornetul Pocruia unde primele semne de vindecare sunt vizibile, padurea a inceput sa reactioneze pozitiv prin vindecarea cancerului.

In zona Tismana – Cioclovina U.P.I, u.a. 35 C, administrat de O.S. Eparhial , datorita secetei prelungită de circa 3 luni , o mare parte din puietii de castan plantati in primavara anului 2015, pe o suprafata de 12,5 ha, s-au uscat, ceea ce presupune o completare de goluri severa in toamna anului 2015.

Seceta anului 2015 a fost resimtita doar in urma cu cca. 50 de ani.

Pentru acesta activitatea C3- Refacere integrala a 25 de ha de habitat 9260 Vegetatie forestiera cu Castanea sativa, prestator este firma S.C. RATDOB S.R.L., care a prevazut lucrari de completare goluri in primul anul dupa plantare de 15% si ulterior 10%, conform cerintelor silvice in vigoare.

Vizita a continuat cu parcurgerea unei suprafete demonstrative (Tismana) unde tratamentul cu tulpini hipovirulente a dat rezultate mai repede decit era preconizat.

Responsabilul de proiect din partea ICAS (INCDS) Brasov, domnul dr. Ing. Chira Dan a prezentat in ce au constat tratamentele, cum au fost obtinute tulpinile, care a fost procedura de certificare si care este stadiul la momentul acesta.

La jurul orei 1800 ne-am intors la sediul A.P.M. GORJ pentru a prezenta stadiul de implementare si a celorlate activitati si pentru a se inainta monitorului documentele solicitate .
Au avut loc o serie de intrebari si raspunsuuri privitoare la modul de implementare activitati si probleme financiare.